A jelek szerint nem, ugyanis bőven kevesebb, mint 10 év alatt olyan nagy presztízsű lett eme műfaj, hogy a legnevesebb gyártók sem tehetik meg azt a luxust, hogy kimaradnak a buliból. Nézzünk tehát körül, mi a helyzet ebben az új és furcsa kategóriában.

benz-vision-cls-concept-0081-700x414

A lavinát a Mercedes indította el a 2003-as frankfurti autószalonon.

A Vision CLS a megszokott nagylimuzin formát dobta sutba lendületes tetővonalával és keret nélküli ajtajaival. A nép imádta, nem csoda, hogy kevesebb, mint 1 éven belül megérkezett a csak részleteiben különböző, akkori E-osztály alapjaira épített, szériaérett CLS. A vásárlók vitték, mint a cukrot, a többi gyártó pedig – látszólag – mély önsajnálkozásba burkolózott, hogy ez miért nem nekik jutott eszükbe először.

2013-Mercedes-Benz-CLS-Shooting-Brak15-700x466

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Merciék azóta a második generációnál tartanak, sőt már van Shooting Brake változat is, amely talán az egyik legstílusosabb kombi amit valaha építettek.

2012-Volkswagen-CC-342-700x466

Volkswagen Passat CC

Ha kényszermegoldással is, de a leggyorsabban a Volkswagen reagált 2008-ban a Passat CC (ComfortCoupé) változatával. A CLS-ről lemásolt jegyeket leszámítva egy kicsivel nagyobb és drágább Passatot kaptunk, izmosabb motorválasztékkal. A hivatalos közlemény szerint a Passat és a Phaeton közötti űrt hivatott betölteni, azonban a sajtó máris egy új divathullámról beszélt.

Audi-A7-Sportback-87-700x466

 Audi A7

Az Audi már 2004-ben úgy hozta ki az A6-ost, hogy formájával gondolkodásra késztesse az új CLS felé kacsintgató vásárlókat.  A valódi megoldás azonban 2010-ben érkezett az A7-tel, ami ugyan 5 ajtós lett, de pont ez a csótányhát adja a különlegességét. A következő A6-os pedig végre visszakaphatta a hozzá illő klasszikus limuzinformát.

A bajorok a többiekkel egészen másféle utat jártak be. 2008-ban az X6-os ”terepkupéval” sokak által bukottnak vélt terméket szabadítottak rá a piacra, de úgy látszik, a propelleres embléma mögött a legelvetemültebb ötlet is arannyá válik.

BMW-640-Grand-Coupe-112-700x466

BMW 6 GranCoupé

További 4 évet kellett várni a BMW 6 GranCoupéra, amely beállt a szedánkupék sorába, de azoknál talán egy kicsit feljebb pozícionált, drágább.

Panamera-2-60-700x437

Aston-Martin-Rapide-6-700x466

Porsche Panamera és Aston Martin Rapide

Ezt a feljebb pozícionált, ”elit” kört pedig a Porsche és az Aston Martin hívta életre még 2009/2010-ben. Bár a Rapide (a Lagonda szellemi utódja) és a Panamera 5 ajtós, hűek maradtak márkájuk sportos attitűdjéhez, mindkettejük inkább a szupersport-vonal felé hajlik.

Lamborghini-Estoque-052-700x466

Lamborghini Estoque

Úgy tűnt, hogy a Lamborghini is jelentkezik nagyautóval. Az Estoque szériaérett példánynak tűnt, azonban a sorozatgyártásig mégsem jutott el – vélhetőleg túl nagy konkurenciát jelentett volna a VW konszernen belül több (fentebb említett) modellnek is.

A divat tehát vitathatatlanul tombol és mivel a legtöbb ilyen modell egy már meglévő típus alapjaira épül, a gyártók relatíve kis befektetéssel növelhetik az adott konstrukció által hozott nyereséget – így a bukás veszélye sem áll fenn. Attól tehát nem kell tartanunk, hogy a nagy költséghatékonysági verseny egyhamar elkeni a szedánkupék bajszát.