A vígjátékok manapság leáldozóban vannak. Egyre kevesebb az olyan film, ami az ígéretes előzetes után tényleg fel tud mutatni valami értéket, amivel kicsivel is több lenne, mint bármelyik társa. De ha már ez nem megy, legalább röhögtetne meg minket rendesen… Minden esetre ez a probléma felütötte a fejét évekkel ezelőtt és a változtatás érdekében pont a filmes műfajon belüli ellentétét (negatívját, ha úgy tetszik), a horrort kezdték vicces formába önteni. Persze voltak már az Adam’s Familytől kezdve mindenféle próbák, de a nagyfilmes vérfrissítés a másik műfaj rajongóinak is jó volt, azonban mindig két véglet volt: vagy nagyon jól sikerült, vagy nagyon nem. Ebben az időszakban született a Horrorra Akadva, ami újra definiálta a horrorparódia fogalmát.

Előzmény nélkül persze nincs folytatás, így nem árt ha összegezzük, hogy mit mutatott fel eddig a sorozat. A 2000-ben elkészült első rész egy próba volt: meg akarták nézni, hogy mennyire van igény az ilyesfajta filmekre. A visszajelzések bár pontszámokban nem nagyon jöttek vissza, de mégis sokan beültek megnézni és ezzel szinte alá is írták a szerződést arra, hogy jöjjenek a folytatások. De mégis, az eredeti Scary Movie valahol zseniálisan ötletes volt, lehullajtotta a leplet rengeteg horrorklisé felett és ez mindenki számára szórakoztató volt, aki kicsit is benne volt a témában. Baráti társaságban mai napig idézzük a szállóigéket a filmből és ez mindig egy kellemes nosztalgiával árasztja el az emberfiát. A folytatások azonban nagyon elkanyarodtak az eredeti paródiakészítéstől és már-már karikatúrát csináltak saját magukból. A jó dumák kezdtek elkopni, a legjobb karakterek eltűntek és szép lassan elszürkült az egész sorozat. Olyan mértékű túlzásokat alkalmaztak és szedett-vedett poénokat, hogy okkal kezdett legurulni a széria a lejtőn, pedig a horrorok mindig is nagy számban jelentek meg évente.

Azóta a random humor világszerte közkedvelt lett több rajzfilmsorozat (South Park, Family Guy és rengeteg hasonszőrű társaik) és internetes képregényeknek köszönhetően. Éppen ezért lenne kézenfekvő, hogy az új Scary Movie végre széleskörű közönségre akadjon, hiszen végre szociálisan is elfogadott mindaz, amit ők már eddig is csináltak. Mikor először megláttam az előzetest, tudtam, hogy egy irtó gyenge filmet fogok kapni, de a régi rajongó titokban folyamatosan reménykedett. Mindezek ellenére talán azért, mert élőszereplős filmről beszélünk vagy talán a rossz forgatókönyv miatt, egyszerűen a végeredmény értékelhetetlen. De persze mivel mindenki pontban szereti látni a kritika alanyának értékelését, ezért kierőszakolok magamból egy előtte szavakba öntött, csalódott pontot.

Horrorra-Akadva-3

A Horrorra Akadva történetei mindig meglepően komplexek voltak, ugyanis az előre meghatározott (parodizált) filmek helyszíneit és történéseit egy kis területre kell sűríteni. Ebben az esetben a történet főszereplője Jody (Ashley Tisdale) és Dan (Simon Rex), akik épp örökbe akarják fogadni a nemrég elhunyt Dan rokonának megárvult gyerekeit. Ezek a gyerekek azonban egy házban éltek sokáig az erdő mélyén (Cabin in the Woods), ami miatt kialakítottak egy védelmező anyafigurát, aki mindenáron megvédi gyermekeit (Mama). Az örökbefogadás feltétele azonban az, hogy költözzenek be egy, az intézet által fenntartott házba, amiben rendre furcsa dolgok történnek (Paranormal Activity). Dannek, aki épp egy kísérleti szerrel próbál egy majmot zsenivé tenni (Majmok bolygója: Lázadás), meg kell küzdenie a gyerekeket védelmező szellemmel és támogatnia kell barátnőjét, akinek minden álma, hogy ő táncolhassa el a hattyúkirálynő szerepét (Fekete hattyú)…

Na igen. Látható, hogy mennyi helyről merít az új Horrorra Akadva és még meg sem említettem mindet, hiszen többek között megtalálható benne az Inception paródiája és még az új szenzációt, a Szürke 50 árnyalata című könyvet sem kímélik a készítők. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy nagy meló lehetett ezt így összeállítani, amiért valahol le a kalappal, de igazából nem elég erős az alapkoncepció ahhoz, hogy elvigyen egy ilyen gyenge filmet a hátán. A probléma csupán az, hogy ez az egész koncepció csak akkor lenne működőképes, ha rengeteg jó ötletet egymásra téve lehetne egy komolytalan, jó paródiát kapni. Itt azonban számtalan ötletük volt a készítőknek, de egyik nagyobb baromság, mint a másik és emiatt a film nem csak hogy nem komolyan vehető, hanem sokkal inkább kínos, igénytelen.

Horrorra-Akadva-4

Színészi játékot tekintve nem kellett ide sokat hozni, épp elég nehézséggel jár az, hogy ne nevessék el magukat egyes jeleneteknél (ami a film végén található bakiparádéban ki is derül – ezt egyébként mindenkinek javaslom, mert sokkalta szórakoztatóbb, mint maga a film). A karakterekre egyesével kitérni teljesen felesleges, mert nagyjából mindegyik felnőtt hülye és irracionálisan cselekszik az összes létező helyzetben, a gyerekek pedig az adott horrorklisék paródiái. (Itt fel is tenném a millió dolláros kérdést: hogy magyarázzák meg a gyerekeknek az ilyen beteg és furcsa szerepeket a készítők?) Soha nem volt szükség a szériában a jó színészi játékra, de a régi szereplők sokkal jobb sztereotípiákból építkeztek és ezek jobban is érződtek rajtunk. Itt például Dan is simán volt olyan buta, mint a szőke Jody és emiatt egy kalap alá vehető majdnem az egész színészgárda.

Technikailag a film rendben van. Jól játszanak a kamerával, a perspektívákkal és sok helyen ez is a humor forrása. De nem ér semmit az egész egy ilyen gyötrelmesen kínosra megírt forgatókönyv mellett. Az egész film alatt kínomban nevettem és azon gondolkodtam, hogy vajon akkor is kiadnak egy ilyen primitív filmet, ha nem a Scary Movie brand alatt jött volna ki Hollywoodban? Érthetetlen számomra, hogy hogy engedheti meg egy nagyvászonra kerülő film, hogy Snoop Dogg és adott drogos társa vagy 10 percig azon filózzanak, hogy miért nem csinálnak olyan szappant, ami a húgycsőbe jutva nem csíp? Ja igen, mert egyébként több híresség is kapott pár percnyi szerepet, amiben hülyét csinálhatnak magukból. Bravó.

Horrorra-Akadva-5

Ne értsetek félre, a filmnek van pár jó pillanata is (a porszívós bulin és a könyvből való felolvasáson méltóságomat elveszítve vinnyogtam, mint egy kisgyerek), de nem ezek dominálnak, pedig megtehették volna. Az egész valahol gyerekes, de túl durva és mégis leginkább olyan érzésem volt, mintha azt láttam volna összevágva, amit a készítők kivágtak az eredeti Horrora Akadva 5-ből. Nincs kész film érzete. Nagy társaságban biztos, hogy megnevettet, de őszintén szólva filmkészítésileg ez egy nagy nulla. Nincs benne se érték, se semmi, ami miatt különösebben szeretni lehetne. A jó pillanatok hamar elszállnak és két vicsorogva nevetés közben azon gondolkodunk, hogy olyan mélyre süllyedt a filmipar, hogy már nagyvásznon is ilyen prosztó filmeket kell néznünk…

Értékelés: 10/3