A születendő gyermek nevének kiválasztása izgalmas, de egyben félelmetes feladat, hiszen valószínűleg egy életen át viseli majd azt gyermekünk. Összeszedtük a főbb szempontokat, melyeket nem árt észben tartani névválasztásnál.

Hangzás és illeszkedés: hogyan hangzik a név, amelyet választunk, hangosan kimondva? Dallamos? Kemény? Jól illeszkedik a vezetéknévhez? Ha a vezetéknév hosszú, célszerű hozzá rövid keresztnevet választani, és fordítva.

Nem jó ötlet úgy választani nevet, hogy a vezetéknév ugyanarra a magán- vagy mássalhangzóra végződjön, mint amivel a keresztnév kezdődik, mert rossz a hangzása, nehéz kimondani (pl. Kovács Csaba). Álljunk ellen a szójátékoknak: ilyenek az olyan nevek, amelyek például, egy sörmárkát juttatnak az ember eszébe (pl. Bud Weiser)!

Talán öt percig édesnek tűnnek, utána nevetséges lesz, a gyermeket pedig zavarni fogja. Ne válasszunk olyan nevet sem, amely rímel a vezetéknévvel!

news_9552_mi_legyen_a_neve_nevvalasztasi_kalauz

Egyediség: egy nem szokványos név célja, hogy a gyermek kitűnjön a tömegből. Nem jó, ha olyan a névválasztás, hogy azt a nevet egy osztályban minimum két gyerek viseli majd, de a sosem hallott nevek sem igazán jó ötletek. Fokozott figyelmet irányíthatnak a gyermekre, amely alól ő legszívesebben kibújna.

Legjobb az arany középút: egy nem túl gyakori, de nem is túlságosan ritka név, amelyet megjegyezni sem túl nehéz. Ha a vezetéknevünk olyan, amelyet sokan viselnek – például, Kovács, Tóth, Szabó, stb.-, nyilvánvaló, hogy kicsit különlegesebb keresztnevet célszerű választani hozzá, ám ha a vezetéknév szokatlan, érdemes egy átlagosabb keresztnév mellett dönteni.

Rokonok és barátok: ne hagyjuk, hogy olyan névválasztást erőltessenek ránk, vagy várjanak el tőlünk, ami nekünk nem tetszik! Sok szülő adja mindazonáltal gyermekének a nagyszülő nevét, vagy egy szeretett rokonét, barátét. Jó választás lehet, ha valóban tetszik! Ne mondjuk mindenesetre a rokonoknak és barátoknak azt, hogy majd eldől a baba születésekor, melyikük ötletét fogadjuk meg!

Ősök és örökség: a baba örökségének fontos része, hogy ki ő valójában. Egyes családokban szokás az első fiút az édesapjáról elnevezni, ám ha ez a név nem tetszik nekünk, fontoljuk meg, hogy a baba második névként, vagy középső névként kapja! A vallásos szülők bizonyos nevek közül szívesebben választanak, s ez is érthető.

Jelentés: senki sem fogja másként kezelni a gyermekünket azért, mert Ingridnek neveztük el és ez azt jelenti: a hős lánya. A baba nevének jelentését sem árt, ha megnézzük! Nem túl örvendetes, ha a gyermek később szembesül vele, mit is jelent a neve, és nem lesz elragadtatva tőle.

Monogram és becenév: az emberek, különösen a gyerekek, kegyetlenek tudnak lenni egymással! Ha valakinek erre a neve okot ad, kihasználják, ezért kerüljük az olyan név adását, amelyet ki lehet figurázni, csúfolni lehet, vagy a monogramja gúnyolható ki (például, W.C.)! Attól, hogy nekünk nem jut eszünkbe a gyermek nevéről semmi, nem jelenti azt, hogy másnak sem fog, s az elsős, másodikos diákok igen kreatívak tudnak lenni!

(forrás: egeszsegtukor)