Ha egyedül maradtál – bárkinek a hibájából -, eljön a pillanat, amikor újra társra vágysz. Mert az ember: társas lény. Mert nem jó egyedül. A komoly kapcsolatok felkutatásáról.

 

Hogyan keresel?

 

 1. Felcímkézve. Ha messziről ordít valakiről a magányosság. Ha messziről látszik: vadászatra indul. Ha minden kedves szóra úgy ugrik, mint aki már az esküvőt tervezi a kedveskedővel. Ez a felcímkézett állapot lehet célravezető, mert legalább nem hagy kétséget a felől, mi is a célja. Ez a felcímkézett állapot lehet biztató a jelölteknek: rajta, próbálkozzatok, nyitott kapukat és szíveket találtok! Lehet reményt keltő, mert sugározza, hogy esélyt adsz az érkezőnek. Lehet rokonszenves, mert azt üzened: vállalom, hogy nem kívánok egyedül hervadozni, rám van írva, hogy nem húztam le a redőnyt, várok, lehet, hogy éppen rád! Itt az ismerkedési stratégia így szól: kikezdek veled, hogy végre kezdjél ki velem!
 2. Görcsösen. Ha érződik rajtad, hogy a világ megsértett a párkapcsolatok ügyében. Ha érződik, hogy belebetegszel, ha nem sikerül. Vedd már észre, hogy én is a világon vagyok! Baj lesz, ha nem sikerül azonnal. Kétségbeesnél, ha nem most és nem vele. Ez az attitűd ijesztő és ijeszti is a potenciális párodat. Azt érzi, hogy nem is ő tetszik neked, csak kell már egy lény, akárki, bárki, aki rád is kíváncsi. Senki sem szeret “akárki” lenni! Az eddigi kudarc nem ok arra, hogy végleg begörcsölj. A görcsös, feszült párkereső állapot oka leggyakrabban a sértettség, a harag, a hiúság, a kicsinyesség és a kevés önbizalom. Ha valakinél ezek együtt vannak jelen, akkor párkeresés előtt menjen pszichoterápiára. Görcsös lehet a nagyon okos, képzett szingli is, aki olyan magasra teszi a mércét, aminek nincs kedve megfelelni a leendő párjának. Ismerkedem veled, mert én döntök mindig mindenben!
 3. Lazán. Amikor nincs tétje a dolognak. Azt sugározod: ha ma lesz a napja, ma találok valakit, ha jövő héten, akkor is jó lesz! Azt sugározod: nem azért állsz szóba a másikkal, mert terveid vannak vele, hanem, mert kíváncsi vagy rá. Ez jó, mert őt is érdeklődéssel tölti majd el. Ha túl laza valaki, visszatetszést is kelthet, mintha neked mindegy lenne, ezzel elbizonytalaníthatod a másikat, aki esetleg komoly kapcsolatot keres. A lazaság ne legyen felületesség és felszínesség. Megismerhetsz, ha akarsz, nyitva állok!
 4. Magabiztosan. Amikor úgy keres valaki partnert (szerelmet, leendő férjet, feleséget, élettársat) mintha kenyérért menne. Manapság lehet kapni kenyeret, sok helyen, sokfélét, bízhatsz abban, hogy nem maradsz éhen. A magabiztos párkereső azt sugallja, volt is, lesz is, valaki mindig van mellettem, méltó vagyok rá, hogy válassz, de méltó vagyok a válogatásra is. Sikeres vagyok, legyünk üzlettársak a privát életben!

 

Hol keresel?

 1. Munkahelyen. Kézenfekvő. Ha van munkahelyed, akkor szinte betölti az életedet, csak ott találkozol emberekkel, ritkán jut eszedbe más helyszín. Pedig a munkahelyi keresgélés veszélyes, nem könnyű kirakati kapcsolatban élni, ha netán összejön. Zavarja a helyzetet az alá-, fölé-, mellérendeltségi viszony és zavaró a titkolódzás éppen úgy, mint a kiteregetés. De egy új szerelem mindent megér! Ha ott sikerül megtalálni, akár azzal is járhat, hogy egyikőtök más helyet keres, de éjszaka találkoztok!
 2. Közvetítő irodában. Nem megy ki a divatból! Nem szeretjük hangoztatni, pedig nem szégyen és nem hatástalan. Ha nem olyan bugyuta kérdőívvel dolgoznak, amely szerint a fő kérdés, pl.: mi a kedvenc színed? Milyen magas legyen? Milyen szeme (hajszíne?) legyen? – akkor bárki bizalommal fordulhat irodához. Minden korosztály találhat magának párt, az idősebbek különösen, mert ők még kevésbé járnak el egyedül. A közvetítő szakma többezer éves, minden kultúra feltalálta, igényelte. Néha egy kívülálló jobban tudja, miféle pár kellene neked!
 3. Interneten. Az utóbbi évtized terepe. Sok ezren próbálkoznak vele, előnye az anonimitás (névtelenség), hátránya ugyanez: mindenki azt állít magáról, amit csak akar. Játéknak és időtöltésnek jó. Sok ezer pár így találkozott, több száznak közös gyereke lett (nem virtuálisan!), és van, aki el is meséli az ismerkedésük történetét.
 4. Mindenhol. A laza és a görcsös állapotban járkálók egyaránt sugallhatják reggeltől estig, hogy minden megtörténhet, munkavállalás, autómosás, gyerekvigyázás, vásárlás, minden szituáció egy újabb hely és idő a párkeresésre (magabiztosabbaknál: a pár találásra) Van, aki éveken át főállásban úgy jár-kel, mint eladó sorban lévő menyasszony: vigyen már el valaki! Van, aki elvált férfi létére minden nőben meglévő és leendő gyermekei anyját látja, akárhol fordul is meg.

parkereses

 

Kit keresel?

 1. Régi ismerőst, új szerepre. Praktikusan jó ötlet: vedd elő a régi noteszt, osztálytablót, régi munkahelyi névsort, és rajta. A szomszédot is láthatod új szerepben, a barátnőd volt férjét, a volt férjed volt barátját, a testvéred volt feleségét, a régi főnöködet, a régi beosztottat, az új kereskedőt vagy a taxist. Mindenki valahogy így talál új párt!
 2. Régi szerelmet, új szerelemre. Veszélyes, de legalább már tudod, mire számíthatsz. Ha tudod, mire számíthatsz, kellemes meglepetés érhet, mert ő is változott azóta… ha mindig is őt szeretted, csak elsodort az Élet, talán most jött el a ti időtök. Mindenki megérdemel egy próbálkozást, inkább, mint sírni otthon. Egyedül?
 3. Vadonatújat. “Nincs közös ismerősünk, gyere, szerezzünk egyet!” -mondta egy jópofa srác egyszer. Máris mosolyognom kellett! Ha nem segítenek a barátok, segíts magadon, nézz és láss! legyél előítélet-mentes, ne ítélkezz elsőre, kell néhány találkozás “csak úgy”, mielőtt kiderül, hogy jó-e vele az ágyban, kell néhány kultúr-program, mielőtt kiderül, hogy csak az ágyban jó vele, adj időt, és szeresd magadat, mert akkor szerethető leszel az új embered által is.