A tanulmány a British Medical Journalben jelent meg a Sydney-ben található George Institute for Global Health kutatói által. Első lépésként olyan írásokat tanulmányoztak, melyek bizonyítják a koffein pozitív hatásait. Egyik beszámolt arról, hogy az élénkítő vegyületnek köszönhetően a fizikai munkásokat is kevesebb sérülés érheti munkahelyükön.  Ezek mellett persze olyan hátrányokkal is számolniuk kell a legnépszerűbb stimuláns használóinak, mint a nyugtalan, rendszerint megszakított alvás, rendszertelen bioritmus, vagy a hangulat és a közérzet ingadozása.

Kevésbé köztudott volt eddig, hogy a sofőröknek különösen hasznos: segíti őket a fókuszálásban, és hogy minél gyorsabb reagáljanak hirtelen helyzetekre. Ez főleg akkor jön jól, ha már hosszú órák óta úton vagyunk, és többszáz kilométert vezettünk. A kamionosok jelentős része fogyaszt kávét vagy energiaitalt, hiszen hivatásuk hosszú időre kényszeríti őket volán mögé.

kave

 

Hogy ezt számszerűsíteni is lehessen, elvégeztek egy kísérletet nagyobb mintán és hosszabb időtartamban, mely 2008-tól 2011-ig tartott Ausztráliában. Minden résztvevő legalább 12 tonnás szállítmánnyal, és legalább 200 kilométert vezetett. Összesen 530 olyan sofőr vett ebben részt, akiknek volt már részük valamilyen ütközésben, és 517 olyan, akiknek szerencsére még nem.

Nagyjából tízből négy sofőr (43%) fogyasztott kávét, teát, koffeintablettát, energiaitalt, hogy éber maradjon az úton. Fogyasztási szokásaikat és annak mértékét is naplózták. Eszerint három csoportot osztályoztak, meghatároztak alacsony ( 200 mg/nap), közepes (200-400 mg között/nap), és magas(több, mint 400 mg/nap) fogyasztást. Emellett figyelembe vettek olyan tényezőket, hogy hány kilométert vezettek, milyen alvási szokásokkal rendelkezik az alany, mennyi alkoholt iszik mellette (vagy él-e más tudatmódosítókkal), és mennyire voltak fizikailag aktívak, végeztek-e testmozgást.

Mindezeket összevetve megállapították, hogy a koffeinnel turbózott sofőröknek 63%-kal kevesebb esélyük van karambolra és balesetre. A kutatók szerint mindenképpen előnyös és javasolt a többi ember biztonsága miatt is élniük ezzel, persze a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a közlekedési szabályokkal, és azzal, hogy felelősséggel tartozunk nem csak magunkért, de mások testi épségéért is.

Az egész tanulmány elolvasható a British Journal of Medicine-ben, itt.