A polifázisos alvás (kisebb szakaszokra bontott alvás) fogalmát gyakran kötik a világ egyik legzseniálisabb művészének és a reneszánsz úttörőjének, Leonardo da Vincinak a nevéhez. Alkotásaira és munkájára sok időre lett volna szüksége, ez azonban csak nagyon ritkán állt rendelkezésére. Mivel da Vinci leleményes ember volt, megpróbálta ezt másképpen megoldani. Mégpedig úgy, hogy elvett a napi alvásidejéből.

ferfialszik

A normális alvásidő idejének lecsökkentése, és az ébrenléti állapot megnövelésének érdekében, a művész a polifázisos alváshoz folyamodott. Az alvásnak ez a típusa az alvásidőnek, meghatározott rendszer szerint, rövidebb szakaszokra bontását jelenti. Da Vinci ezt úgy oldotta meg, hogy a nap 24 óráját négy órás ciklusokra bontotta, és minden négy órában 15 percet töltött alvással. Ennek eredményeképpen, da Vinci általában napi másfél órát szánt pihenésre és alvásra, így a megtakarított idejében is a munkáját végezhette. A feljegyzések szerint éveken keresztül ezt a módszert alkalmazta, anélkül, hogy fáradtságra panaszkodott volna.

Köztudott, hogy fiziológiai szempontból, az alvást követő időszak a munkára és kreativitásra a legalkalmasabb idő. Ekkor az egyén munkaképessége különösen magas. Ennek eredményeként, ha az ébrenléti időszakot minden négy órában megszakítjuk egy rövid pihenési- vagy alvásidővel, nagymértékben megnöveljük azt az időtartamot, amikor agyunk legtermékenyebb a munkára.

Több éves kutatás és gyakorlat eredményeinek köszönhetően a szakemberek megállapították, hogy melyek a polifázisos alvás leghatékonyabb formái:

  • Hat óra ébrenléti idő – 30 perc pihenés
  • Négy óra ébrenléti idő – 20 perc pihenés
  • Másfél és három óra közötti éjszakai pihenés, napközben három alkalommal 20-20 perc pihenés
  • Két órás éjszakai – 20 perces délutáni pihenés
  • Öt órás éjszakai – másfél órás délutáni pihenés

A szakemberek szerint az összes módszer igencsak hatékony.

Nem árt észben tartani, hogy szervezetünk egyénileg különbözik, ezért a polifázisos alvás különböző formái nem minden esetben válnak be. Ha szeretnénk alvási szokásainkat ehhez a módszerhez igazítani, fontos, hogy egy ideig tartózkodjunk az autóvezetéstől és a fontosabb döntések meghozatalától, egészen addig, míg kizárhatjuk, hogy az alvás lecsökkentése negatív hatással lenne szervezetünkre.