Most már hivatalos: a piros a szerelem színe – állítják amerikai pszichológusok, akik szerint ez a szín vonzóbbá teszi a nőket a férfiak szemében.

Már évszázadok óta több kultúrában is a vörös az érzéki szenvedély és a szerelem színe. A Rochesteri Egyetem pszichológusai több kísérlettel is bebizonyították, hogy ez a szín mennyire befolyásolja a férfiakat.

Az egyik kísérlet során a tesztben résztvevő férfiaknak egy nő képét mutatták meg piros és fehér színű keretben, és például arra a kérdésre kértek választ, mennyire tartják csinosnak a fotón látható hölgyet.

Egy másik kísérletben a fotón látható nő ingének színét váltogatták digitális trükkel pirosról kékre. Itt azt kérdezték a kísérleti alanyoktól, hogy mennyire vonzódnak a nőhöz, és egy randin 100 dollárból mennyit költenének rá.

A kísérletek eredményei azonosak voltak: a piros keretben vagy ingben mutatott nőt sokkal vonzóbbnak és kívánatosabbnak tartották a férfiak, mint azt, akit más színű keretben vagy ingben mutattak meg nekik – még akkor is, ha ugyanaz a nő szerepelt a képeken.

Kiderült az is, hogy a piros inges hölgyre több pénzt költenének a férfiak egy randin.

“Nagyon érdekes látni, hogy a szín milyen hatással lehet a viselkedésünkre, anélkül, hogy tudnánk erről” – kommentálta a kísérletek eredményeit Andrew Elliot, a pszichológuscsoport vezetője. A Journal of Personality and Social Psychology című szaklap online változatában megjelenő tanulmányban a szakértő azt állítja, ez az első alkalom, hogy tudományosan bebizonyították, a színek hatással vannak az ember viselkedésére.

Andrew Elliot szerint ez valószínűleg a társadalmi okok miatt van így, bár hozzáteszi: lehet biológiai háttere is, hiszen az állatvilágban a páviánoknál és a csimpázoknál is megfigyeltek hasonló reakciókat a piros színnel kapcsolatban.

(forrás: egeszsegtukor)