Alapvetően veszélytelen, mégis igazi adrenalintúra; emberekre vadászol, mégis magadat ismered meg igazán. A játék indul! 3… 2… 1… Maszkot fel!

Játék a hegy gyomrában

Budapest XXII. kerületében, távol a belváros zajától, kellemes, kertvárosias környezetben található apaintball.hu Barlang pályája. A Barlang nem csupán fantázianév: a fedett pályát gyakorlatilag egy hegy gyomrában alakították ki. A barlang egyterű, több ezer négyzetmétere egyetlen óriási pályát alkot, mely azonban a négyórányi játék alatt sem válik unalmassá, köszönhetően a szervezők kreativitásának. A „paintbarlang” zenei aláfestéssel és fantasztikus fénytechnikával olyan élményt biztosít, mintha belépnénk a cybertérbe.

 

paintball

Csak tökösen, avagy különvélemény férfiszemmel

Villogó vészfények, AC/DC és posztapok barlangkommandó – nagyjából ez jellemzi a Barlangpályát, amelyhez hasonlót még soha nem próbáltam. Minden elismerésem az építőké, az egykor talán óvóhelynek vagy katonai raktárnak készült katakombákat igazán élvezetes, fedezékekkel, átjárókkal és meglepetésekkel teli harctérré sikerült átalakítaniuk. Egyetlen jó tanáccsal tudok szolgálni, amelynek igazságát mindketten testközelből megérezhettük: figyeld a hátadat. A rengeteg kis átjáró ugyanis bőségesen ad lehetőséget arra, hogy észrevétlenül, csendben, hátulról megközelítsd a másikat, és kevesek szívlelik csak meg a játékvezetők óvását, miszerint ilyenkor elég megadásra szólítani…

Az egyetlen probléma, hogy minden ötletessége ellenére mégiscsak egyetlen pályáról van szó, amelyet az első féltucat játék után már elkezd kiismerni az ember. Négy óra alatt a változatos játékmódok ellenére is ráunhat egy kicsit a harcos, bár egy igazán jó csapattal még ez sem probléma.

Mellbedobással, avagy különvélemény női hangon

Kezdetben a barlang mindössze 13 fokos hőmérséklete hűvösnek tűnt, ám ezt az átlagosan 96%-os páratartalom maximálisan egyensúlyozta. Nem ez volt az első találkozásom a paintballal, azonban tagadhatatlanul az egyik legmaradandóbb. A játékindító bejátszások, a bomba élesítésére figyelmeztető visszaszámlálás, a dübörgő zene, a színezett lámpák és a villogó fények különleges hangulattal árasztották el a terepet.

A barlang egyébiránt hatalmas, kiismerhetetlen, és meglehetősen nagyszámú csapat kell a pozíció tartásához, így maroknyi, nyolc főt számláló csapatunk sosem tudhatta biztosan, mikor érkezik hátulról az ellen. Érdekes és izgalmas négyórás játékban lehetett részünk, bár komoly hátrány volt, hogy a menetek között alig voltak szünetek. Ez persze a játékban lévő csapatoktól függ, de ezen a helyen nincs meg a pályáról pályára való haladás és az ezzel járó szusszanásidő, így az utolsóként bennmaradók még szinte le sem értek a pályáról, máris indult a következő kör.

Vadászat a szabad ég alatt

A tököli harctér nem csak ötletesen van kialakítva, de meglehetősen változatos is. Kúszós-mászós dzsungelharc, lopakodós lövészárkok, alattomos beltéri pálya is van itt, összesen nyolc termetes terep, ahol gyilkolni lehet az ellent. A négyórás játékidő tehát itt egyáltalán nem számít soknak, sőt. A Barlanggal ellentétben itt nem a pára, hanem az időjárás a legnagyobb ellenség.

Csak tökösen, avagy különvélemény férfiszemmel

Részemről a tököli játék volt az eddigi legélvezetesebb paintballozásom, és nem csak azért, mert a remekül működő fegyver meglehetősen magas fragaránnyal áldott meg. A pályák mind más taktikát kívánnak meg, és igazi csapatjátékra van lehetőség, sőt, szükség, ha győztesként akarunk levonulni. Az adrenalin dübörög a Katlan szűk lövészárkaiban vagy a Színház sötét, visszhangos folyosóin lopakodva, ahol az ember szinte hallja a következő sarok mögött kempelő ellenfél szívverését.

paintball

 

Érdemes minél nagyobb csapattal érkezni, vagy úgy időzíteni, hogy csatlakozni tudjunk másokhoz, az ideális létszám ugyanis harminc fő körül van – ez ad lehetőséget az igazi stratégiázásra, bekerítő manőverekre, merész rohamokra. Utolsó előtti, még tétre menő játékunk során még lövedékéből kifogyott kamikáze is akadt, aki három harcos fedezete alatt áldozta magát a zászló felhúzásáért és a győzelemért – ez adja a sava.-orsát a játéknak.

Az egyetlen negatívumról az egyébként rendkívül segítőkész helyi brigád egyáltalán nem tehet, mi ugyanis egy olyan napon érkeztünk Tökölre, amikor a 30 fokot közelítette a hőmérséklet, így egy szál overallban is csavarni lehetett belőlünk az izzadtságot, és ezen csak kicsit tudott enyhíteni a néha esegető csapadék.

Mellbedobással, avagy különvélemény női hangon

Szép, napsütéses szombati nap volt, aminek köszönhetően közel 50-60 emberrel együtt érkeztünk a tököli pályára. A hosszas egyezkedés eredményeként sikerült a legnagyobb csapathoz csatlakoznunk, amiről utólag derült ki, hogy a lehető legszerencsésebb döntés volt.

Tökölön 4 hektáron terül el a nyolc változatos pálya a maga mesterkéletlen szépségében. A pályák egy része természetesen épített, de akadnak olyan erdős pályák és épületek, ahol az építők láthatóan csupán a poén kedvéért dobtak le néhány traktorgumit, mert a terep adja magát. Szakadó esőben csúszkálni burjánzó bokrok között, felderíthetetlen és behatárolhatatlan terepen: ez az igazi csatamező hangulat. A közelben megszólal egy sorozat, a távolból egy másik válaszol, de a bokorrengetegtől láthatatlan a két fél, az is csoda, hogy ők látják egymást. Személy szerint ez a pálya tetszett a legjobban, ráadásul az időjárás megkegyelmezett, amíg a fülledt bokrok között bujkáltunk, néhány percnyi kellemesen hideg esőt kaptunk a nyakunkba, ami aztán odébbállt.

 

 

A titok nyitja

Egy igazán élvezetes többórás paintball egyik feltétele egy jó csapat, azonban ennél is fontosabb a megbízható és segítőkész játékvezető. Mind a Barlangban, mind Tökölön kiváló csapat szervezte és vezette a játékot, olyanok, akik a játékosok minden igényére odafigyeltek. Ezúton is köszönjük Nekik, hogy ilyen izgalmas, élményekben gazdag játékban lehetett részünk!