Párizs — Immáron hivatalos: olyan bolygót találtak, amely kísértetiesen hasonlít a Földhöz, vagyis feltételezhető, hogy van élet a felszínén. A ­­Pro­xima b a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, vagyis a Kentaur csillagkép vörös törpéje.

 

ufiktkqturbxy9izdjinzu4ngrmogrhnza4mzyyzgi2zjuznjuwymnmzi5qcgvnkpudagjnd6dncmqtbc0dfm0bva

Felfedezését még augusztusban jelentette be egy kutatócsoport, majd több hónapnyi kutatás után arra jutottak, hogy akár óceánok is boríthatják a felszínét. Szinte az első pillanattól feltételezték az asztrofizikusok, hogy a bolygón folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami a legfontosabb feltétele az élet keletkezésének.

A kutatók továbbá azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a 4,24 félévnyire, vagyis mintegy 40 billió kilométerre található Proxima b lehet az első exobolygó – Naprendszeren kívüli égitest –, amelyre a megfelelő technológia segítségével űrszonda látogathat.

A Nemzeti Tudományos Kutatási Központ továbbá azt is közölte, hogy az új számítások szerint a bolygó elég távol van a napjától ahhoz, hogy minden adott legyen az élet kialakulásához.

mrmktkqturbxy9hyjkwztmynjy5oge3ytu2zda3nzbhzdrmzjrjyzgwzs5qcgvnkzuczqjsamld

A tudósok egyelőre csak találgatják, mi lehet a bolygón 

Számítások szerint a Proxima b teljes tömegének 0,05 százalékát teheti ki víz, amely hasonló a Földéhez, ahol ez az érték 0,02 százalék, ám ha bizonyosságot nyer, hogy a bolygó mérete nagyobb, tehát átmérője 8000 kilométer fölött van, akkor az is lehetséges, hogy a bolygót egyetlen, 200 kilométer mély óceán borítja. Amennyiben sikerülne szondát küldeni a Proxima b-re, akkor egy teljesen idegen világ tárulna a szemünk elé.

Légköre is lehet a Proxima b-nek

Hamar a második Föld nevet kapta az égitest, ugyanis az asztrofizikusok szerint a Proxima b – a bolygónkhoz hasonlóan – rendelkezik légkörrel, sőt mágneses mezővel is, ami tovább valószínűsíti az élet jelenlétét. Az égitest kutatására eddig mintegy 100 millió dollárt költöttek, s nemrég egy orosz milliárdos, Jurij Milner is támogatni kezdte a projektet.