Az olaszországi Calabria régió fiatalkorúak bíróságának elnökbírója, Roberto di Bella határozottabb fellépést javasol annak érdekében, hogy a maffiózógyermekekből újratermelődő bűnözést visszaszorítsák. A régió a valószínűleg legerősebb, azonban kevéssé ismert maffiacsoport, a ’Ndrangheta központja.

Maffia tagok
Maffia tagok

A maffiacsaládok gyermekei gyakorlatilag öröklik a bűnöző életmódot: a fiúk apjuk helyét foglalják el, a lányokat más családok fiaihoz adják feleségül, akár akaratuk ellenére is. A di Bella bíró által vezetett bíróság célja a fiatalkorúak kivezetése ebből a környezetből, hogy megmutassák nekik, hogyan lehet máshogy élni. Ennek érdekében a 14-15 esztendős korban kisebb bűntényekkel a bíróság elé kerülő maffiózó-csemetéket elválasztják családjuktól, nevelőotthonba kerülnek, ahonnan azonban rendszeresen hazalátogathatnak, miközben szociális munkások, pszichológusok dolgoznak velük, értük.

A család ..
A család ..

Di Bella bíró szerint ezeknek a fiataloknak otthon nincs választásuk, azonban ezek a nevelőotthonok új kapukat nyithatnak meg előttük. Mindazok pedig, akik a jövőben a tisztességes utat választják, teljes körű támogatásra és segítségre számíthatnak, azonban cserébe meg kell szakítaniuk minden kapcsolatot a családjukkal. A bíró elmondása szerint mind a gyermekeket elszakítani otthonról, mind a fiatalok döntése, hogy elhagyják családjukat, nagyon nehéz, azonban mind a gyermek, mind a társadalom számára szükséges döntés.

Maffia tagok
Maffia tagok

Eddig 15 fiatal került ilyen módon speciális intézetbe, ám di Bella úgy véli, hosszú távon az új kezdet ezeknek a gyermekeknek a jövőt, a társadalom számára pedig a megkönnyebbülést jelentheti

Ndrangheta tagok
Ndrangheta tagok