A modern technológia segítségével vette fel a harcot a dohányzással egy finn orvoscsoport. A leszoktató kampány informatív, interaktív, egyben meglehetősen riasztó is: a Tobacco Body elnevezésű oldalon mind a férfi, mind a női test elváltozásai megtekinthetők kívül-belül. Az elrettentő kampány a dohányzás minden ismert és kevésbé ismert mellékhatására felhívja a figyelmet, és nem halálozási aránnyal törekszik elriasztani a dohányosokat, hanem szinte azonnal tapasztalható mellékhatásokat mutat be.

1

Az elszürkülő bőr, a lassuló vérkeringés, a bőrbetegségek és az elhízás, a rossz minőségű sperma, illetve szélsőséges esetben az impotencia mind relatíve ismert, azonban kevéssé a köztudatban élő mellékhatások.

2

A dohányzás hatására a női szervezetben növekszik a tesztoszteron szintje, megerősödik a testszőrzet, de a nikotin gyengíti a gyomor ellenálló képességét is, ami gyomorfekélyhez vezethet. Az egészségügyi statisztikák alapján elmondható, hogy évente körülbelül 35 ezer magyar ember hal meg dohányzással összefüggésben kialakuló betegségben, közel 2500-an pedig a passzív dohányzás miatt veszítik életüket.

3 4