Minden előítélet nélkül mondhatjuk, hogy a férfiak, 21. század ide vagy oda, még mindig nem nagyon szeretnek főzni vagy sütni. Persze jócskán megnövekedett a konyhatündér pasik száma az elmúlt évek alatt és ennek csak örülni lehet. Meg szeretnéd lepni párodat egy igazán különleges ajándékkal? Vagy egyszerűen csak örömöt szeretnél okozni szeretteidnek? Esetleg valami újat próbálnál ki? Cikkeink segítségével gond nélkül tanulhatod meg a sütés fortélyait, sőt azt is megmondjuk, hol kóstold meg az adott édességet, ha a konyhára (még) nem fened a fogad.

Elsőként egy igazi klasszikust veszünk górcső alá : a linzert, amely sosem hiányozhatott nagyanyáink asztaláról, kiváltképp Karácsony idején.

Egy kis történelem

A legenda úgy tartja, a linzert Richter Lénárd találta ki, nevét pedig a cukrász egyik törzsvendégéről és jó barátjáról, Linzer Rudolf szabadságharcos főhadnagyról kapta. Ám ez a mendemonda korántsem fedi a valóságot. Már az ókorban is készítettek ehhez hasonló finomságokat, de egy biztos : a 17. században már létezett a sütemény, mely nevét Linz városról kapta.

A linzerkarikában az a legjobb, hogy a variációk száma szinte végtelen. Lehet akár kör, kocka, szívecske vagy bármilyen más formája. Készíthetjük barack, eper, narancs, áfonya vagy akármilyen más lekvárral vagy dzsemmel. Díszíthetjük porcukorral, mandulával, mogyoróval, de akár csokiba is márthatjuk és bármilyen vicces vagy aranyos figurát kreálhatunk belőle, ha van hozzá elég kézügyességünk és türelmünk.

 

linzerkarika-2

Biztos vagyok benne, hogy ezek után mindenki motiváltnak érzi magát, hogy megpróbáljon sütni egy adag linzert. Egy jól bevált és sok éve használt, családi receptet fogok megosztani, így a sikert garantálom!

Recept :
Liszt 60 dkg
Margarin 20 dkg
Tojás 5 db
Porcukor 30 dkg
Sütőpor ½ csomag
Vaníliás cukor 1 csomag
(Egy tipp azoknak, akik nem ismerik ki magukat a konyhában, ezért valószínűleg nem fogják megtalálni a mérőedényeket. Egy púpozott evőkanál kb. 2 dkg, ezért, ha végképp semmilyen viszonyítási alapunk nincs, marad a jó öreg méricskélés. Használjuk bátran a fellelhető bögréket, csészéket és poharakat is, ha úgy adódik.)

linzerkarika-3

Első lépések

Első teendőnk összekeverni a lisztet és a margarint, úgy, hogy az utóbbit teljesen elmorzsoljuk. Ha ez kész, belekeverjük a többi hozzávalót és jól összekeverjük. Ez után jön a neheze, mert össze kell gyúrni a tésztát, végül pedig kisodorni. Figyeljünk arra, hogy a tészta ne maradjon se túl vastag, mert nem fog jól átsülni, se túl vékony, mert akkor olyan hamar megsül, hogy utána szét fog törni apró darabokra. Az ideális vastagság kb. 2-3 milliméter. Mivel a linzer tésztája elég ragadós, többször lisztezzük meg a deszkát és a sütemény tetejét is. A következő teendő a szaggatás tetszőleges formára. Itt persze ne feledjük, hogy a linzernek van „alja” és „teteje” és a kettő nem egyezik meg.

 

linzerkarika-4

Ha kiszaggattuk a tésztát, nincs más hátra, mint megsütni a lapokat és amint ez kész, az alsó részekre lekvárt kenni és rátenni a felső részeket, majd ízlés szerint díszíteni a süteményt.
Miután elkészültünk a remekművel és a konyhában uralkodó, természeti csapásra hajazó nyomokat is sikerült eltüntetnünk, büszkén kínálhatjuk szeretteinket saját kezűleg készített linzerkarikánkkal.