Talán neked is feltűnt már, hogy nem igazán kampányolnak amellett, hogy a gyereket háton is érdemes hordozni, nem csak elülső pozícióban. Nem lenne kényelmesebb az élet, ha a gyerek a hátra kötött hordozókendőben ücsörögne, míg te nyugodtan végzed a házimunkát?

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

A jelenlegi információk alapján semmilyen veszélye nincs a háton hordozásnak, legfeljebb csak a kezdő szülők idegenkednek tőle egy kicsit. Csupán annyit kell tennünk, hogy néhány napig szemmel tartjuk a gyereket, hogy megfelelően tartsa a fejét a hordozókendőben. És persze meg kell találni a megfelelő hordozókendőt, és elsajátítani a helyes felkötési módszert.

A lényeg, hogy a gyerek testhelyzetben üljön a kendőben, ne legyen túl szorosan rögzítve, kapjon levegőt, de ne is legyen távol az anya testétől. A megfelelő intézkedések betartásával a hordozás a világ legegészségesebb “közlekedési eszköze” lehet.

Miért egészséges a háton hordozás?

  • a gyereknek sokkal nagyobb lesz a látótere, így jobban elfoglalja magát. Úgy érezheti, jobban részese lesz a mindennapi életnek akár otthon, akár az utcán sétálva.
  • sokkal hamarabb felfedezi a világ dolgait, nyitottabb és befogadóbbá válik
  • a szülőknek is nagyobb lesz a mozgásterük, könnyebb egy háton üldögélő gyerekkel, mintha a babakocsiban taszítanánk
  • sokkal könnyebben végezhetjük a mindennapi dolgainkat, nyugodtan vásárolhatunk, főzhetünk
  • a háton hordozás az egyik legkényelmesebb forma, így a nagyobb gyerekeket is könnyen hordozhatjuk
  • szakemberek szerint a babának a kendőben üldögélni kicsit olyan érzés, mintha az anyaméh biztonságos ölelése venné körbe őket

Az alábbi videóban megnézheted, hogy kell szakszerűen felkötni a hordozót.