Ahogy megígértem, folytatom az előző részben megkezdett eszmefuttatásom a két módszer összehasonlításáról, csak ezúttal kicsit más, kevésbé gyakorlatiasabb vizekre evezve.

Előzőleg próbáltam egy kis betekintést adni abba, hogy is néznek ki ezek a gyakorlatban, viszont most górcső alá vesszük az előnyöket, hátrányokat és a lényeges különbségeket. Rögtön az elején egy valamit le kell szögezni! A Fegyencedzéssel és a konditermes edzéssel még véletlenül sem ugyan az a végeredmény!

sportos ferfi

 

Ha a saját testsúlyos edzés híve vagy, akkor egy arányos, szálkás testalkatot fogsz elérni. Mivel nagyrészt
úgynevezett funkcionális izmaid lesznek, ha nagyon belejössz akár tornászokat megszégyenítő gyakorlatokra és trükkökre lehetsz képes a rúdon és a korláton, de nem lesznek hatalmas izomtömegeid és valószínűleg nem kell két számmal nagyobb pólót venned fél év múlva. Viszont hatalmas előnye, hogy az állóképességed és a hajlékonyságod jelentősen javulni fog, ráadásul még a pénztárcádat sem igazán terheli meg az új hobbyd.

Ezzel szemben ha a konditeremre szavazol, oda bizony be kell invesztálnod havonta jó pát ezer forintot, ám ha jó a társaság és van látszatja is a dolognak, akkor egyáltalán nem lesz kidobott pénz. Ami ha minden jól megy, nagy és látványos izmokban fog megmutatkozni. Minden lehetőséged meglesz, hogy tovább és tovább fejlődj, de ha valami olyat sportolsz mellette, amihez elengedhetetlen a gyorsaság és rugalmasság, nem árt, ha felismered azt a pontot, ahol az erő és izom már ezek rovására megy.

Dorian-Yates-a33

 

A kettő azonban nem zárja ki egymást! Feltételezem nagy részben nem profi street workoutosok vagy hivatásos testépítők vagytok, szóval nem feltétlen muszáj csak az egyikkel foglalkozni és azt tökélyre fejleszteni. Ugyanakkor azt sem állítom, hogy a kettőt érdemes vagy kell párhuzamosan művelni, viszont szerintem nagyon jól ki lehet egészíteni egyiket a másikkal. Például ha a súlyzós edzésre esküszöl, a Fegyencedzés fekvőtámaszos gyakorlataival nagy mértékben tudsz javítani a fekve nyomásod teljesítményén, de ilyesmire gyakorlatilag mindegyik izomcsoportnál lehetne példát találni. A másik oldalról meg: ha a nyárhoz közeledve egy kis strandizmot szeretnél magadra szedni, akkor az alapjaid már adottak, csak neki kell kicsit feküdni valami keményebb súlyoknak.

Természetesen annyit még feltétlen meg kell jegyezni, hogy az eredményességhez mindenképpen szükséges a megfelelő táplálkozás és életmód. Például nem árt kicsit jobban odafigyelni a fehérje és szénhidrát bevitelre, fontos a sok pihenés meg az sem árt, ha káros szenvedélyeinket minimálisra mérsékeljük.

Persze attól, hogy erősek akarunk lenni és jól szeretnénk kinézni, még nem kell szerzetesi fogadalmat tenni.