Azok a férfiak, akik törődnek megjelenésükkel, ruhájuk, cipőjük mellett azt is fontosnak tartják, hogy bőrük, körmeik ápoltak legyenek! A gondosan megtervezett külső arculathoz bizony a hajápolás is szervesen hozzátartozik.

A férfi hajvágógépek kora, leáldozóban van! Egyre inkább igényesedik a férfitársadalom, s egyre gyakrabban fordulnak hozzáértő fodrászhoz. Kevesen tudják, hogy az ollóval vágott haj dúsabbnak hat, eltüntethető a kezdődő kopaszodás és csalni is lehet a vágással, ha esetleg szabálytalanabb koponyával áldott meg a teremtő. Egy igazán jó frizura keretet ad az arcnak, kiemeli a vonásokat, erősíti a stílust, a személyiséget. Cikkünkből számos olyan információ megtudható a hajápolással kapcsolatban, mely hozzájárul ahhoz, hogy minden férfi igényes külsővel emelje vonzerejét!

A férfiaknak átlagosan 2-3 hajmosás ajánlott hetente, ugyanis a tesztoszteron szint miatt sokkal gyorsabban zsírosodik a hajuk, viszont ennyitől még nem borul fel a fejbőr flórája. A férfiak körében minden korosztálynál az egyik leggyakoribb probléma a korpásodás, melyet az elhalt szaruréteg lepergése okoz. A korpa kialakulásának több oka is lehet, például a fejbőr megfázása, vegyi ártalom, esetleg túl sűrűn van dörzsölve mosás közben vagy nem tud szellőzni a fejbőr. Számos sampon, kozmetikai termék áll rendelkezésre a korpás haj kezelésére, azonban csak nagyon kevés igazán hatásos. Célszerű gyógyszertárban vásárolni a készítményt, ugyanis az garantáltan tartalmazza a korpásodást megszűntetni képes összetevőket.

hajapolas-2
A korpásodás mellett a másik súlyos probléma a hajhullás és az ebből következő kopaszodás, amelyet elsősorban gének befolyásolnak, és csak másodsorban a táplálkozás és az életvitel. Azok a férfiak, akiknek édesapjuk haja hamarabb őszült vagy kopaszodott, nagy valószínűséggel az átlagnál hamarabb szembesülnek ezzel a problémával. Először csak elvékonyodnak a hajszálak, majd megindul a ritkulás folyamata. A kopaszság első árulkodó jeleit könnyen észre lehet venni. Az első jel, amikor a homlok vonalán M betű alakjában kopik ki a haj. A második jel, amikor a fejtetőnél kezd kopni. A kettő találkozásából lesz a patkó alakú kopaszság, ami azt jelenti, hogy a fejtető kopasz és a fülnél illetve a tarkónál marad csak haj.
A hajhullást természetesen lehet kezelni, de hogy milyen eredménnyel az számtalan dologtól függ. A kezelést célszerű egy bőrgyógyász bevonásával kezdeni, aki egy alapos vizsgálat után pontosabb kórképet tud megállapítani, mint mi magunk a tükör előtt. Az időben elkezdett és megfelelően kiválasztott kezeléssel nem csak, hogy megszüntethető,  de visszájára is fordítható a rettegett kopaszodás. Számos hajnövesztő terméket dobtak már a piacra, amelyek közül bizony nehéz feladat a legmegfelelőbbet kiválasztani. Ahogy a korpásodásnál már említettük, célszerű ebben az esetben is gyógyszerész-kozmetológus által kifejlesztett terméket választani, hogy ne dobjunk ki ezreket az ablakon. Abban az esetben, ha már elhaltak a hajhagymák, csak a hajbeültetés segíthet, vagy megbarátkozunk a kopaszság gondolatával. Gondoljunk csak arra, Bruce Willist vagy akár Vin Dieselt hány nő imádja!

hajapolas-3

A férfiak általában nem használnak balzsamokat, pedig a balzsamozás és a vitaminpótlás az ő esetükben is elengedhetetlen! Különböző olíva olajos pakolásokkal táplálhatjuk a haj gyökereket, masszírozással pedig serkenthetjük a hajnövekedést. A piacon már olyan termékek is megtalálhatóak, melyek frissítik a fejbőrt, ilyen például a frissítő tonik, mely vizes és akár száraz hajba is belemasszírozható. A táplálkozás során mindenképpen ügyeljünk a kalcium, a vas, a cink és a B-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére. Számos kutatás mutatott ki összefüggést a dohányzás és a hajhullás között a férfiaknál. Szóval, ha még egy okot tudunk felsorakoztatni, hogy abbahagyja a dohányzást, gondoljon a korai hajhullás megelőzésére!

hajapolas-4
Végül, de nem utolsó sorban térjünk rá a hajformázásra. Általában zselét vagy waxot érdemes használni, mellyel extra erős, akár vizes hatás is elérhető. Egyre több férfi használ hajvasalót, így célszerű olyan tartás javító sprayt választani, amely tartalmaz hő védőt, így is védve az érzékeny hajszálakat.

Vélemény, hozzászólás?