Ahhoz már elég hideg van, hogy kerti partit tarts, és bár a grillezés a szabadban az igazi, a konyhában is bebizonyíthatod a baráti körnek, hogy a húsok elkészítését illetően nem szorulsz tanácsra. Amíg újra el nem jön a nyár, bent, a konyhában is grillezhetsz; megmutatjuk, hogyan. Ha elektromos grillt használsz, ráadásul a faszénnel sem kell bíbelődnöd, és a kellemetlen füsttől is megszabadulsz.

A grillezés lényege, hogy az ételt rácson, rostélyon vagy nyárson sütjük meg. Bár nincs szó bonyolult tevékenységről, néhány dologra azért figyelned kell, ha nem akarsz félig nyers vagy épp szénné égett falatokat felszolgálni a vendégeidnek. Elsősorban persze a szabadban jó grillezni, egy kellemes kerti parti keretében, hiszen a faszén parazsa felett átsült húsoknak és a melléjük társuló hangulatnak nincs párja. De ilyenkor már nem lehet mást tenni, muszáj bevonulni a konyhába. Szerencsére egyre több tűzhelyen van grill funkció, illetve beszerezhetsz elektromos grillsütőt vagy öntöttvas grillserpenyőt is. Utóbbi bár nem egy könnyű eszköz, segíthet visszaidézni a kerti partik hangulatát. A serpenyőt többféle főzőlapon használhatod, az alján lévő bordák felfogják a zsiradékot, illetve szép rajzolatot adnak a hús felszínének. Az elektromos grillsütőt pedig csak be kell dugni, még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzá, hamar felmelegszik, és máris lehet sütni.grillezes-2

Grillezhetsz bármit, a különböző húsokon, a kolbászon és a virslin át a zöldségekig. Alufóliába is csomagolhatod az ételt, így jobban megőrzi az aromáját. Ráadásul így kevesebb fűszert is elég használnod, hiszen kevesebb is intenzív ízt ad. A húsokat sütés előtt pácold be, hogy ne legyenek szárazak, rágósak vagy íztelenek. Olívaolaj, pár csepp citrom és fűszerek segítségével készítheted el a pácot, utóbbit ízlés szerint tegyél bele, de ne ess túlzásba, nem kell az egész konyhaszekrény tartalmának képviseltetnie magát a hússzeleteken.

A sütés előtt legalább két órával pácold be őket, de a legjobb, ha ezt még előző nap elvégzed. Ha többfajta húst sütsz, a minél jobb ízhatás érdekében süsd őket együtt. A szeletek felületét ne sértsd meg, nehogy az ízletes lé kifolyjon. Intenzívebb ízeket kaphatsz, ha közvetlenül a sütés előtt még egyszer megfűszerezed a hússzeleteket. Sülés közben is kenegetheted a húsokat mindenféle olajokkal, de akár alkoholos italokkal, whiskyvel, rummal vagy sörrel is. Készíts fűszerseprűt, köss csokorba rozmaringot, kakukkfüvet és citromfüvet, ezt mártsd be olajba, és kend meg vele a szeleteket. Halat is grillezhetsz. Fűszerezd be már előző nap, kend meg vajjal, olajjal, mustárral. Ne szurkáld meg a szeleteket itt sem, mert kifolynak a finom levek; erre forgatás közben is ügyelj. Sülés közben kenegetheted a halszeleteket olajjal, ha pedig kész az étel, tehetsz rá egy előzőleg elkészített szószt vagy fűszeres vajat.

Egy válasz

  1. Visszajelzés: Backlinks