A Sundance TV összeállításától bárkin úrrá éhet a jeges rémület.

1. Gyerekjáték/Child’s Play

Egy játékbabába költözött sorozatgyilkos? Nevetségesnek tűnhet a gondolat, de Tom Holland kaszabolós horrorja egy Robert Eugene Otto (vagyis Gene) nevű kissrác történetét veszi alapul, aki hatévesen családja szolgálójától kapott ajándékba egy állítólag megátkozott játékbabát. A család nem bánt ugyanis túl jól a szolgálóval.

A bábu Robert nevet kapta. A család furcsa dolgokra lett figyelmes. Többször hallották például, hogy Gene beszélget Roberttel, és a kisfiúnak egy másik hang válaszol. Vagy amikor különös felfordulás történt a házban, Gene ilyenkor azt mondta, hogy Robert volt. A család barátai is hittek a fiúnak. Végül Key West meg volt róla győződve, hogy ez egy démoni baba. Gene felnőttként is megtartotta Robertet, és a házban a látogatók lépteket hallottak onnan, ahol csak Robert volt, más nem. Amikor Gene 1972-ben meghalt, aházat egy idegen család vette meg. A kislány rálelt Robertre, de később a gyerek azzal vádolta a babát, hogy kínozta őt. Úgy hírlik, hogy felnőttként is gyermekkorának meghatározó traumájaként éli meg a Roberttel való kapcsolatot. A baba most a helyi Martello Múzeum egyik műtárgya.

VIDEÓ: Chucky baba első áldozata az 1988-as filmben:

2. Két test egy lélek

David Cronenberg filmje egy nőgyógyász-ikertestvérpárról szól, akiknek karakterét valós személyekre, Stewart és Cyril Marcus történetére alapozta. A filmen két orvost játszottak, kik közül az egyik egyre elborultabb elmével mutáns nők létrehozásán ügyködik.

A valóságban az ikrek a szakma ünnepelt képviselői voltak, akik mindenen osztoztak: lakásukon, szakmájukon, és a halálukon is. Mindketten gyógyszerfüggők voltak, és a súlyosbodó elvonási tüneteik okozták vesztüket. Amikor 1975-ben holtan találtak a testvérpárt manhattani lakásukban, ráadásul összeölelkezve, Cronenberg olvasta az Marcus testvérek haláláról szóló újsághíreket, és úgy gondolta ezt a történetet érdemes volna feldolgozni.

A film előzetese:

3. Psycho

Ed Gein története több horrorfilmet is megihletett. Sírrabló és gyilkos is volt. Az Alfred Hitchcock által rendezett Psycho című filmen kívül a Texasi láncfűrészes karakterét is részben rá alapozták. Gein édesanyja halála után fordult ki magából, két embert ölt meg és több sírból ásott ki holttesteket, melyeknek csontjait és bőrét háztartási eszközök és maszkok készítésére használta fel. Alakját Norman Bates néven kreálta újjá Hitchcock 1960-as filmjében, a főszerepet Anthony Perkins játszotta.

4. Az amityville-i horror

Az 1979-es horrorfilm a Lutz-család történetét dolgozza fel, akik egy olyan házba költöztek be, ahol a korábban lakó család fia meggyilkolta szüleit, majd magával is végzett. Lutzék rendszeresen különös hangokat hallottak, előfordult, hogy a családfő az ágy fölött lebegett, felesége pedig egyik pillanatról a másikra évtizedeket öregedett. Korábban írtunk már arról (http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-kamu-remtortenet-aminek-ma-is-sokan-bedolnek/), hogy ez a történet csak részben igaz.

5. Démonok között

Jaemes Wan 2013-as filmje a Perron-család történetéről szól, akik egy 18. századi, kísértetjárta házban laktak Rhode Islanden. Furcsa szagokat éreztek, különös hangokat hallottak nap mint nap – és ők is tapasztalták az ágy fölött lebegést. Legalábbis elmondásuk szerint.

6. Ördögűzés Emily Rose üdvéért

Anneliese Michel története három filmben is megjelent, a leghíresebb ezek közül az Ördögűzés Emily Rose üdvéért. Anneliese egy mentálisan sérült tinédzser volt, akiről biztosra vették szülei, hogy démonok szállták meg. Megkértek egy papot, hogy hajtson végre ördögűzést a lányon, aki 10 hónapon keresztül kántált neki, egészen Anneliese haláláig. A holttest vizsgálatánál kiderült, hogy a lány alultápláltságban halt meg, teste teljesen ki volt száradva. A folyamatos ágyban fektetéstől és a hajlítva tartott lábai miatt a térdei is eltörtek. A szülőket és a papot gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádoltak meg.

7. Sziklák szeme

Wes Craven 1977-es kultuszfilmjét Alexander Bean, egy 15. századi skót kannibál klán vezetője ihlette. Állítólag több mint 1000 utazó haláláért feleltek, akiket rendre meggyilkoltak, feldaraboltak és megettek.

8. Kísértetjárás Connecticutban

Carmen Snedeker mesélte el, hogy connecticuti házukban nem evilági lények törtek az életükre. Állítólag ördögűzőket, illetve a szellemvilág szakértőit hívták otthonukba, akik kinyomozták, hogy az egykori hullaház kórboncnoka fekete mágiára használta fel a holttesteket. Először egy 1992-ben megjelent regény, majd egy dokumentumfilm született a történetről. A ház tulajdonosa visszautasított a sztorit, és kijelentette, hogy csak a házában lakó család találta ki az egészet.

A két részes játékfilm első részét 2009-ben mutatták be:

9. Az ördögűző

A film alapjául szolgáló történet 1940-re nyúlik vissza. A korabeli újságok egy lelkész naplójára és a segédlelkész beszámolójára hivatkozva írták le egy fiú történetét, aki a nagynénje halála után furcsán kezdett viselkedni. Lépteket lehetett hallani a lakásban, majd tárgyak mozogtak maguktól, és a fiú ágya mellé tett szenteltvíztartót mintha a falnak hajította volna valaki. A fiú álítólag összevagdosta magát, agresszíven, támadólag viselkedett. A történet szerint végül sikerült kiűzni a démoni erőt a fiú testéből.

Az 1973-as film:

10. Halálhegy – A Dyatlov-rejtély

Egy döbbenetes ügy a Szovjetunióból, amelyre nem is olyan régen derült fény, pedig 1959-ben történt. A szverdlovszki egyetem kilenc hallgatója (és egy 38 éves túravezető, akit furcsa módon nem is ismertek, de velük tartott) Alekszejevics Djatlov vezetésével hosszú, hetekig tartó túrára indult a hegyekbe. Egyikük rosszul lett és visszafordult az első napon, a többiek azonban jókedvűen folytatták az utat. Ahonnan senki nem ért vissza. Február 1-jén még tábort vertek a Halálhegynek nevezett helyen, hogy utána mi történt, a mai napig nem tudni. A kutatásukra indított csoport a hadsereg segítségével végül 26-án találta meg az utolsó táborhelyet és a hullákat. Azaz csak ötöt, mert a maradék négyet tavasszal, kétszáz méterrel lejjebb, egy vízmosásban lelték fel. A nyomozást szinte azonnal titkosították, tekintettel a halottak és a körülmények borzalmas furcsaságaira.

A közös sátor oldala belülről ki volt hasítva. A bent lévők annyira gyorsan akartak kijutni, hogy a pánikban egy késsel vágtak maguknak kijáratot. Öt turista halálát kihűlés okozta (hármójukon csak alsónemű volt, kettő nem viselt cipőt), három fizikai sérülésekbe halt bele, a kilencedik holttesten sérüléseket is találtak, de a kihűlés is szerepet játszott.

A sérülések voltak a legrejtélyesebbek. Az egyik lánynak az összes bordája eltört, egyes belső szervei pedig szinte kiszakadtak a helyükből, ám mindez külsérelmi nyom nélkül! Mintha valami belülről roncsolta volna szét.

A sátor elhagyása után mindannyian egy 900 méterre lévő erdőhöz futottak. A nyomaikat megtalálták, még tüzet is gyújtottak. Aztán valami annyira megijeszthette őket, hogy visszafelé kezdtek el futni, pontosan oda, ahonnan pánikszerűen elmenekültek. A beszámolók szerint (a nyomozás titkosított anyagát egyébként a 90-es években részben feloldották) az elsőként megtalált öt hulla bőrszíne furcsa, narancssárgás volt. Amikor a tragédia történt, a túrázóktól mintegy 50 kilométerre egy másik csapat is turistáskodott. Ők egybehangzóan azt mondták, hogy aznap a Halálhegy fölött furcsa, színes gömbök lebegtek és cikáztak. Miután a nyomozást villámgyorsan, megoldatlan ügyként lezárták, a történtekre a mai napig nincsen magyarázat. Maradtak a konteók, amelynek egyik verziója éppen a hadsereget tette felelőssé.

A 2013-as film előzetese:

11. A pokolból

Hasfelmetsző Jack 1888-ban, Londonban csapott le áldozataira. Kegyetlenül végzett a nőkkel és megcsonkította a holttesteket. Sokan gondolták azt akkoriban, hogy nem is ember, hanem pokolbéli lény követte el a gyilkosságokat. A történtből Johnny Depp főszereplésével 2001-ben forgattak filmet.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)