Milyen hatással lenne a bolygónkra, ránk és a környezetünkre, ha hirtelen öt másodpercig eltűnne az oxigén? Csupán egy pár dolog…

1. A strandon lévő emberek azonnal leégnének. Az ózon molekuláris oxigén és blokkolja az UV fény nagy részét. E nélkül pirítós lenne belőlünk.

2. A nappali égbolt elsötétedne. Mivel a légkörben kevesebb lennének a részecskék, amelyek a kék fényt szórják, az ég vesztene a kékes színéből és elszürkülne.

3. Leállna az összes belső égésű motor. Ezek szerint az összes, éppen felszálló, repülő azonnal visszazuhanna a földre, míg a légtérben lévők képesek lennének egy ideig siklani még.

4. A kezeletlen fémek egyből ívet kapnak. Ez az egyik legérdekesebb mellékhatás. Az ok, amiért a fémek egyből nem hegeszthetők, hogy egy oxidálódott, rozsdás réteg van rajtuk.

5. Mindenkinek felrobbanna a belső füle. Mivel a légnyomás mintegy 21%-al csökkenne (a tenger szinttől számítva a 2000 méteres magasságig) a hallásunk komolyan károsodna.

6. Minden betonból készült épület porrá válna. Az oxigén fontos kötőanyagnak számít a beton felépítésében (ahogy a széndioxid is) és e nélkül a vegyületek nem tartanák meg a merevségüket.

7. Az élő sejtek felrobbannának egy hidrogén gázzal teli pára formájában. A víz egyharmad részben oxigénatom, nélküle a hidrogén gáz állapotúvá válna, amely nagy mennyiségben terjed.

8. Az óceán elpárologna és az űrbe távozna. Mivel az oxigén eltűnne a bolygó óceánjaiból az alkotórészek kötetlen és szabad gázzá változnának. A hidrogén gáz, lévén a legkönnyebb, a felső troposzférába emelkedne, majd lassan távozna az atmoszférán keresztül.

9. Minden, ami a föld felett van azonnal szabadesésbe kezdene. Ez azért történhetne meg, mivel az oxigén a földkéreg és a földköpeny 45 százalékát teszi ki. Az beomlás oka, hogy az oxigén hiány következtében hirtelen sokkal kevesebb dolog lenne a lábad alatt, ami alapvetően fenntartja a talajt.

 

És ha véglegesen megszűnne az oxigén?

Baktériumok.

bakteriumok-1

Kortól és nemtől függő, hogy mi jut éppen erről eszünkbe. Egyes gyerekeknek, az okozat amiért otthon kell kuksolniuk ahelyett, hogy a helyi srácokkal kergetnék az atombomba sújtotta radioaktív laktanyákon a Godzillát. Nem kevés anyuka itt egyből a több tonnányi kémia vegyszerre asszociál, amit a csemete fogkeféjétől fél méterre őriz a csap alatt, annak érdekében, hogy az otthon melege ne csak a ház tisztaságától sziporkázzon, hanem a biztonságtól is. És akkor itt vagyunk mi, férfiak. Bár már régen voltak azok az idők, amikor az oldalbordáinkból parázs szerűen pattantak ki a nők, de még így is a legbüszkébbek mi vagyunk, kortól függetlenül természetesen.

 

Kicsi a bors de erős, bár a világ végét nem élnék túl.

bakteriumok-2

Na de a baktériumok még azt is. Feltételesen, ha a bolygón megszűnne az oxigén ellátás, akkor ők lennének az egyetlen túlélők a Földön fellelhető összes egzisztencia közül. A legkisebbek, mindig a szemmel nem látható dolgok a legerősebbek. A soron következő gondolataim a Föld jövőjét teszi górcső alá. Az alapvető mítoszok, meteor -> bum, Xenu a szcientológia fő űrlényének a megérkezése, Jézus haragja, pillangó-hatás mára már unalmasnak számítanak, így menjünk el egy relatív valóságosabb irányba. A bolygónk egyik alap eleme az oxigén. No, ha ez egyik pillanatról a másikra megszűnne (az ok itt most nem fontos, inkább az okozatra koncentráljunk), akkor az igen érdekes következményekkel lenne a Földre nézve. Szerintem nem kell lemenni alfába és meditálós tibeti zenét hallgatni ahhoz, hogy ráhangolódjunk a gondolat menetemre, ami a Föld oxigén mentes jövőjét öleli fel nagyon röviden.

 

Oxigén mentes élet hatásai az élővilágra.

kiszaradas-1

Beleszámolva az összes földi létformát, a földön nem maradna egy túlélő se – legalább is hosszú távon semmiképp. Állatok? Nekik nyilvánvalóan a magasabb fokú légzésre van szükségük, mint a növényeknek, ezért az állandó oxigén ellátás nélkül nem lenne esélyük a túlélésre. Növények? Az állatokkal ellentétben vannak olyan virágok, gyomok, amelyek képesek az állandó oxigén ellátás nélkül is élni. Természetesen ez csak egy meghatározott ideig tarthatna és ezen időintervallum véget érésekkor a növények is ugyanúgy kimúlnának. Ezért is veszélyesek az áradások rájuk nézve. Az igaz, hogy oxigént termelnek, és hogy emiatt úgy tűnhet képesek önmaguk oxigén szükségleteiket is kielégíteni, azonban az oxigént a fotoszintézis folyamatából nyerik. De egy oxigén mentes térben mire mennek ezzel? Nem valószínű, hogy az oxigén mentes környezetben képesek lennének akár a töredékét is összegyűjteni az oxigénszükségleteinek, ahhoz hogy ellássák saját magukat.

 

Egy halál, egy élet.

kiszaradas-2

Akkor a földnek annyi? Nem, nem feltétlenül. Több millió év után talán képes lenne az evolúció arra, hogy megrendezze a mi életünknek is alapgyökereinek számító cianobaktériumok második felvonását. Miért voltak fontosak? Nos, a származásuk tősgyökeres a Földön keletkezett életek szempontjából, tehát a planéta legősibb szervezetei közé tartoznak. De amiért gyakorlatilag fontosak az a fotoszintézis képességük, és hogy ettől függetlenül képesek voltak oxigént is termelni a légkörben. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Föld akkori légköre oxidatívvá vált. Emiatt meg újabb létformák jöttek létre, a cianobaktériumokhoz hasonlóan “élet-generáló” célt teljesítve be.

 

Az örökségünk nem vész el.

kiszaradas-3   kiszaradas-4 kiszaradas-5 kiszaradas-6

Lassan a végére értünk a gondolatmenetemnek és olyannyira sikerült megutálnunk ezt az egész oxigén mentességet, hogy többé még csak poénból se fogjuk vissza a lélegzetünket a hörcsög pofa érdekében. Viszont maradt nekünk még egy kérdésünk: hogy mi lesz az emberiség hátrahagyott romjaival? Oxigén hiányában a fémek nem rozsdásodnak (legalábbis ennek a folyamata lényegesen lassabb lesz). Savas esők meg ugyebár nem csak az ember által előállított csúnya találmányoknak (pl.: a belső égésű motoroknak) köszönhetőek, hanem például amikor egy vulkán aktivizálódik, kigyullad egy erdő vagy például a növények lebomlásakor is. Amennyiben az összes nitrogénatmoszféra sokkal enyhébb időjárást hozna létre, mint a nitrogén/oxigén atmoszféra, sokkal kevesebb szél lenne és ugyancsak kevesebb korrozív eső is. Ha ez tényleg így történne, akkor a kiüresedett emberi struktúrákat, a Föld az idő biztonságában, akár hosszú évmilliókig is képes lenne sértetlenül eltárolni, amíg a következő intelligens faj meg nem jelenik és újra nem tölti a kiürült utcákat élettel… Az új élet új hajnala.

kiszaradas-7

A cikk első részéhez tartozó forrást itt találhatjátok meg. A második részét az elsőből kinyert saját gondolatokkal “eljátszogatva” írtam meg, mint egy laikus ember, az esetleges pontatlanságokért meg talán elnézést is kellene kérnem, de mivel ez nem egy hivatalos tudományos közlemény csak az én elmélkedéseim, így ettől eltekintenék.

Vélemény, hozzászólás?