Azt mondod a múltat nem lehet újraélni? Miért ne lehetne?” – állítja Jay Gatsby, a titokzatos milliomos, és úgy tűnik igaza is van;  az öltözködés terén mindenképpen.

Baz Luhrmann káprázatos Nagy Gatsby-jével nem csupán arra tett kísérletet, hogy vászonra álmodja a dzsessz korszak krónikásaként számon tartott F. Scott Fitzgerald leghíresebb; már több feldolgozást megért művét, de egy füst alatt a ’20-as évek divatját is visszahozza napjainkba.

A film jelmeztervezője, Catherine Martin, aki a rendező felesége is egyben, a Brooks Brothers divatházzal közösen ötszáz különböző összeállítást készített a film férfiszínészei számára. Bár a darabokat a ’20-as évek inspirálták, a tervezők a mai kor divatjához igazították azokat, így tökéletesen hordhatóak napjainkban is, sőt megjelentettek egy kollekciót a nagyközönség számára is a filmben látott ruhákból.

A rendező részletekre való odafigyelését jól példázza, hogy a szerző Fitzgeraldnak már-már védjegyévé váltak Brooks Brotherstől származó öltönyei, ingei.

A könyvnek és filmnek egyaránt alappillére a háború utáni Amerika fényűző, pazarló, nincs holnap hangulatú szemléletmódja, melyet legjobban a kor férfijának ruhatára mutat.

Éjfekete szmokingokban, háromrészes öltönyökben, patyolat tiszta ingekben, sétapálcát lóbálva és zsirardi kalapot  emelgetve itták és táncolták végig a ’20-as éveket, nem sejtve, hogy a világválság felhői már gyülekeznek és az álom lassan szertefoszlik.

Hajnalig tartó partik, hektoliterekben folyó pezsgő, csillogás, káprázatos ruhákban cselsztonozó butuska libák, makulátlan öltönyök, és egy múlni nem akaró szerelem keserűsége jellemzik Jay Gatsby mindennapjait.

barna

 

feher

 

fekete

khaki

 

A Brooks Brothers oldalát erre találjátok: http://www.brooksbrothers.com/on/demandware.store/Sites-brooksbrothers-Site/default/GGSearch-Show?cgid=gatsby#thegreatgatsbycollection