Vajon mire kérte India politikai és siprituális vezetője a náci diktátort? És mi volt Hitler reakciója a levélre? Kiderül a cikkből!

Gandhi - Hitler

Mahátma Gandhi levelét megírta… Egész pontosan 1939. július 23-án fogalmazta meg a Hitlernek címzett üzenetet, amiben arra kéri a Führert, hogy előzze meg a második világháború kitörését, ne engedje, hogy elszabaduljanak az indulatok.

gandhi levél

“Kedves Barátom,

Barátaim sürgetnek egy ideje, hogy írjak Önnek az emberiség érdekében. De én ellenálltam kérésüknek, mert úgy éreztem, hogy bármely tőlem jövő levél illetlenség lenne. Valami azonban azt súgja, nem szabad erre gondolnom, hanem fel kell emeljem szavamat, érjen bármennyit is.

Világosan látszik, hogy ma Ön az egyetlen ember a világon, aki megelőzheti a háborút, mely az emberiséget a vadak szintjére süllyesztheti. Valóban megéri ezt az árat egy cél, tűnjön az bármennyire is értékesnek? Vajon hallgat-e Ön  olyasvalakinek a szavára, aki határozottan őrizkedett a háború eszközétől, és nem is számottevő siker nélkül? Bárhogy is legyen, számítok bocsánatára, amennyiben hibáztam azzal, hogy írtam Önnek.

Maradok őszinte barátja,

M K Gandhi”

Azt nem tudjuk, a levél eljutott-e valaha Hitlerhez, egy biztos: a náci vezér nem méltatta válaszra Gandhi szavait, és sajnos az is tény: nem hallgatott rá.

Különösnek tűnhet, hogy az egész életében pacifista, a békéért harcoló Gandhi kétszer is “barátjának” nevezi Hitlert, ám minden bizonnyal ez nem több puszta formaságnál.