Fucsovics Márton három játszmában, 4:6, 6:4, 0:6-ra kikapott a kanadai Felix Auger-Aliassimétól a miami ATP1000-es férfi tenisztorna második fordulójában.

A magyar teniszező eddig egyszer, a tavalyi bécsi tornán találkozott a 18 éves kanadaival, akkor három játszmában 1:6, 6:0, 7:5-re nyert. Ezúttal az első két szett sikerült szorosra, a harmadik pedig fájóan egyoldalúra. Az első játszmában a kanadai 5:4-es vezetéséig mindkét játékos hozta a saját adogatásait, ekkor azonban Fucsovics hibázott, Aliassime pedig élt a lehetőséggel.

A második játszmában az elsővel ellentétben öt bréket is láthattak a nézők, amiből a magyar teniszező jött ki jobban, és ezúttal ő nyerte 6:4-re a szettet. A harmadik játszmában csak három brék volt, viszont mindhármat Aliassime tudta felmutatni, aki így nullára nyerte a szettet, ezzel pedig a mérkőzést is behúzta, és bejutott a harmadik fordulóba.

Fucsovics Márton (Nyíregyháza, 1992. február 8. –) magyar hivatásos teniszező. Kétszeres junior Grand Slam-bajnok. Nyolcszor nyert magyar bajnokságot, csapatban aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon. 2010 novemberében Junior Prima díjban részesült.

Pályafutása
A kezdetek, az első sikerek
Fucsovics Márton ötéves korában kezdett el teniszezni. Első edzője, Gyuricsku Enikő elmondása szerint Fucsovics igen alacsony termetű kisfiú volt, s emiatt majdnem eltanácsolták a nyíregyházai teniszklubban kezdődő tanfolyamról, mondván, egy év múlva talán majd befér a hét-nyolc évesek közé. Ám Fucsovics a gyerekek között valamiért mégiscsak felkelthette az edző figyelmét, aki közölte a szülőkkel, hogy szívesen foglalkozna vele, akár egyénileg is. Innentől kezdve Fucsovicsra kemény edzések vártak, amit ő játékosan ugyan, de nagyon komolyan vett. Már nyolcéves korában meghatározó szereplőjévé vált a tizenkét éves fiúk mezőnyének. Olyannyira, hogy 2000-ben kisebb versenyek – Pallag Kupa, Kennex Kupa, Bige Holding Kupa – megnyerése után egyre nagyobb trófeákkal bővíthette gyűjteményét. Fucsovicsnak nemcsak a teniszhez volt nagy tehetsége, hiszen például egy debreceni kosárlabda-tornáról elhozhatta a korosztálya legtechnikásabb játékosának járó különdíjat. Ennek ellenére úgy döntött, hogy teniszező szeretne lenni. 2001 szeptemberétől a nyíregyházi klubnál Erőss Béla vette át edzéseinek irányítását, akkor a harmincharmadik helyen állt a korosztályos ranglistán. 2003-ban tizenegy évesen országos korosztályos bajnok és az Őszi Tizek bajnoka volt. A Nike Junior Tour magyarországi döntőjének győzteseként ő képviselte hazáját a dél-afrikai Sun Cityben rendezett Világdöntőn a tizenkét éves fiúk mezőnyében. „Annak ellenére, hogy a korosztályomban most a legjobb vagyok, szeretnék fejlődni. A célom, hogy egyszer Grand Slam-tornákon is pályára lépjek” – mondta Fucsovics az elért sikereket követően. Tagja lett a magyar válogatott utánpótlás-keretének, illetve Gáspár Balázs vezetőedző irányításával részt vett az országos elismertségű Héraklész utánpótlás nevelési programban Budapesten. Az U14-es világbajnokságon a Nemzetközi Teniszszövetség szakértői is elismerően nyilatkoztak játékáról, amely egy Stuttgart melletti teniszakadémia megfigyelőinek érdeklődését is felkeltette. Így 2007 óta a First Line Teniszakadémián készült. „Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerekhez, kint viszont minden feltétel adott” – értékelte a német viszonyokat Fucsovics.

2008–2009 – Az első felnőtt versenyek, junior Grand Slam-győzelem párosban
Élete első felnőtt nemzetközi versenyét tizenhat esztendősen 2008 januárjában Bergheimben játszotta le. 2008 júliusában egy újabb németországi 10 000 dollár összdíjazású tornán szerezte meg élete első ATP-pontját, és ezzel 2008. július 21-én az 1611. helyen debütált a felnőtt világranglistán. Ezt követően 2009-ben visszatért a juniorversenyekhez. Az első nagyobb sikert 2009 júniusában a második kategóriás hallei füves pályás tornán érte el, ahol tornagyőzelmet tudott aratni. Ezzel és az előző tornákon nyújtott eredményekkel bejutott a legjobb 50 közé a juniorok világranglistáján. 2009 júliusában ezüstérmet szerzett a tizennyolc éven aluliak Európa-bajnokságán egyéniben. 2009 szeptemberében a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán megnyerte a US Open junior páros versenyét. Ezzel az eredménnyel minden idők első magyar teniszezője lett, aki győzedelmeskedni tudott az amerikai kemény pályás Grand Slam-tornán. Októberben részt vett a Budapesten megrendezett Tennis Classics elnevezésű rendezvényen. 2009 decemberében elindult a nagy múlttal rendelkező floridai Eddie Herr kemény pályás juniortornán, ahol egészen a döntőig jutott egyesben. Az év utolsó tornáját egy újabb A-kategóriás egyesült államokbeli versenyen, az Orange Bowlon játszotta. Fucsovics végül a második körben a brit Carpenter ellen szenvedett vereséget.

#fucsovicsMárton #FucsovicsMártonTenisz #Tenisz