A Kepler űrtávcsőnek köszönhetően sikerült rátalálni 2009-ben a fura csillagra. A földszerű bolygók után kutató Planet Hunters nevű megfigyelőcsoport éveken át vizsgálta a bizarr és érdekesen viselkedő csillagot. Azt tapasztalták, hogy valami kering körülötte, mert bizonyos, rendszertelen időközönként a fényét eltakarja valami. Az a valami pedig nagyon nagy lehet, mert a kibocsátott fény 22 százalékát is kitakarja.

asp_620_KIC-8462852

A megfigyelést végzők és a csillagászok is számos elméletet végigvizsgáltak, hogy magyarázatot találjanak a fura jelenségre. Eddig azonban mindegyik tudományos megoldást el kellett vetniük. Mára úgy gondolják, lehet, hogy egy üstökös kering a csillag körül, de ezt sem tudták még igazán bizonyítani. A másik magyarázat szerint azonban nem kizárt, hogy egy mienknél jóval magasabb technológiai fejlettségű civilizáció építette a megaszerkezetet. Jason Wright, az amerikai Penn State egyetem csillagásza elképzelhetőnek tartja, hogy mesterségesen létrehozott tárgy kőrözz a csillag körül. Ez lehet akár egy több százezer kilométeres napelem, amely a csillag által kibocsátott energiát gyűjti be.

A csillagász a theatlantic.com-nak elmondta, hogy a földönkívüliek léte mindig az utolsó a lehetséges magyarázatok közül, amit megfontol az ember, de ez az eset pont úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizációtól várhatunk.

asp_620_KIC-8462852_a

A tudósok az eddigiek alapján nem zárták ki, hogy a KIC 8462852 körül keringő dolog valóban egy földönkívüli civilizáció építmény lenne. Wright és munkatársa Andrew Siemion, a földönkívüli lényeket kutató projekt, a SETI igazgatója éppen ezért arra készül, hogy egy rádióteleszkópokkal megvizsgálják a csillagot. Januárban kezdenék a megfigyeléseket és értelmes lényekre utaló rádiójeleket kutatnak majd. Ha az eredmények pozitívak lesznek, akkor az Új-Mexikóban lévő VLA rádióantenna-hálózatot is ráirányítják a KIC 8462852-re. Ekkor talán kiderülhet, hogy akad természetes magyarázat, vagy tényleg idegen technológia okozza a furcsa jelenséget.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)