Folytatjuk a korábbi cikkünkkel megkezdett sorozatot és egy újabb kerékpárversenyt mutatunk be, amelyet a nem ortodox rajongók talán kevésbé ismernek. Nagy kár, mert egyesek az év első GT-jét (Grand Tour – 3 hetes körverseny), a Giro d’Italiát a világ legszebb és legnehezebb viadalának tartják.

Egy focin, esetleg jelen kori Forma-1-en nevelkedett néző számára szinte biztos, hogy fizikai fájdalmat jelentene 3 héten keresztül figyelemmel kísérni a gyakran 4 órás élő közvetítéseket. A sok-sok bringás csak teker-teker órákon keresztül, aztán a végén talán sprintelnek egyet, a versenyző örül, a csapat boldog, a kommentátorok elköszönnek, mi pedig örök fogadalmat tehetünk, hogy soha többé nem tesszük ki magunkat ilyesfajta lelki stressznek…

Szerencsére akad pár (…száz millió) néző aki egyszerűen kiválasztja magának a világ elhanyagolható számú médiumából (nagyjából 28  TV csatorna közvetít) az egyiket, esetleg felciccent egy sört is magának, gyönyörködik a látványban, csodálja a tifosik fanatizmuson túlmenő rajongását és mindemellett még versenyt  is lát.

A Roubaix-hoz hasonlóan a Giro sem a kutyaütők versenye: idén 96. alkalommal száll versenybe 23 meghívott csapat 207 profi kerékpárosa, hogy megküzdjenek a Maglia Rosaért (rózsaszín trikó). A hasonlóságoknak azonban itt vége is szakad.

3 hét 21 szakasza (+2 pihenőnap) vár a kerekesekre összesen 3454 kilométeren át. Minden nap egy külön verseny, de – akár csak a raliban – a  figyelem középpontjában itt is az összetettben élen állók vannak. Akadnak azonban más jellegű motivációk is.

 

A trikók 

A különböző pontversenyekben élen állók megkülönböztetett mezt viselnek, amelyek akár minden nap gazdát cserélhetnek. A dicsőségen túl természetesen komoly pénzdíjazás is jár melléjük.

529254_10151375720128247_975637838_n
Rózsaszín trikó (Maglia Rosa)
: a sokak által ismert La Gazzetta dello Sport rózsaszín hasábjai ihlette mezt a hagyományoknak megfelelően az viseli, aki az adott szakasz végén a legjobb összetett időeredménnyel rendelkezik. A Giro győztese az, aki az utolsó szakasz eredményhirdetésén viseli. Az első szakaszon a címvédő maga dönthet, hogy a Maglia Rosát, vagy csapata színeit választja.

Az összetettért zajló küzdelmet fűszerezik a jóváírások, amelyeket sík szakaszokon lehet szerezni. Szakasz közben az első három helyezett 6, 4 és 2, míg a befutónál 20, 12 és 8 másodpercet vonnak le az adott versenyző összetett idejéből.

923161_10151375720358247_455679607_n

Kék trikó (Maglia Azurra): az olasz körversenyen a legjobb hegyimenő a kék mez birtokosa. Itt pontrendszer van, amiket a szakasz közben és végén lévő emelkedők során lehet szerezni. A pontozás mértéke függ a hegy nehézségi szintjétől.

Maglia Rossa

Piros trikó (Maglia Rossa): nem maradhatnak el a sprinterek sem, övék a piros trikó. Szakaszokon belül, sík terepen helyeznek el úgynevezett részhajrákat, de természetesen itt is a szakaszok végén jár a legtöbb pont: ezúttal az első 16 befutónak. Klasszikus időfutam végén is hasonló a pont osztás.

Maglia Bianca

Fehér trikó (Maglia Bianca): a fiatal tehetségek nyomon követése érdekében jött létre ez a különverseny. A recept ugyan az, mint a Maglia Rosanál, csak itt kizárólag a 25 év alattiakat veszik figyelembe.

 

A verseny menete – avagy hogyan nézzünk három hetest?

A fentiekben már vázoltuk, hogy általánosságban nem az a tipikus feszült figyelmet igénylő a sportágnak ezen extrém formája. Internetezés, házi munka mellé ideális lehet.

giro12st3-crash-sprint-700x354

A legkevésbé akció dúsak a sík szakaszok, amelyekből idén 7 darab lesz. Itt általában a rajtnál pár versenyző meglép a mezőnytől (szökés), vállalva azt, hogy “egyedül” hajtva sokkal kimerítőbb haladni, hisz a vezetés terhe sokkal kevesebb emberen oszlik meg. Mindig annak a legnehezebb tekerni, aki elöl van, mert számára nincsen szélárnyék.
A sprinterek csapatai azonban nem túrázni jöttek ide, így hamar megkezdődik az üldözés a mezőnyben, amelyet azok a csapatok vezetnek, akiknek nincsen elöl a szökésben emberük. Az utolérés – ideális esetben – az utolsó kilométereken történik meg, majd következik a hajrá, amit csak a leggyorsabb nyerhet meg. A leggyorsabbon gyakran 70-80 km/h-t kell érteni.
Mondhatnánk, hogy szegény szökevényeknek kár a gőzért, de egy zaklatott mezőnyben akármikor történhet egy váratlan bukás, amely rögtön megsokszorozza az – egyébként igen csekély – esélyüket.

3 darab időfutam lesz az idei kiírásban, amely annyit tesz, hogy a kerekesek egyenként indulnak, és magányosan küzdenek az óra ellen, külön erre a célra épített, szélcsatornában tesztelt speciális kerékpárokkal és felszereléssel. A 3 darab jelen esetben rögtön 3 al műfajt is jelez majd.

garmin-barracuda-700x463

A második szakasz egy csapatidőfutam (17,4 Km) lesz, amelyen értelem szerűen a gárdák (9 fő) együtt tekernek. Minden csapat eredményét az 5. beérkezett versenyző ideje határozza meg így kiemelt fontosságú a csapattársak közötti megfelelő összhang.
A nyolcadik szakasz lesz a klasszikus időfutam, ahol 55,5 Km-t kell megtenni egyedül.

839274-3x2-940x627-700x466

A tizennyolcadik szakasz pedig egy hegyi időfutam lesz. Itt valószínűleg hagyományos kerékpárokkal folyik majd a küzdelem 19,4 kilométeren át végig felfelé, 1200 méter magasba.

Giro-photo-700x466

A valódi izgalmakat minden évben, egyértelműen a hegyi szakaszok hozzák. Nézők milliói zarándokolnak majd ki a szám szerint 11 szakaszhoz, melyekből 5 esetben a befutó is hegyként magasodik (hegyi befutónál nincs jóváírás!).
A csapatok első számú emberei a hegyeken már általában magukra maradnak és megkezdődik a nyílt sisakos küzdelem egymással, az időjárással, a ritka levegővel és sokszor a nézők tömegével is. Sűrű akciók közepette kialakulnak a látványos különbségek, szép lassan kiderül, hogy ki az, aki érdekelt lehet a végelszámolásnál.  Itt gyakrabban érhetnek haza szökések is.

giro12st14-hesjedal-podium-700x466

Nehéz leírni azt a rengeteg érzelmet, amelyet ez a verseny átad akár csak a képernyőkön keresztül is, de bízunk benne, hogy próbálkozásunk meghozta a kedvet az Olasz körversenyhez, amelyet szombaton 14 órától lehet figyelemmel kísérni az EuroSporton.

Fotók: RCS Sport, RoadcyclingUK, Cyclingweekly

Vélemény, hozzászólás?