Gulyás Gergely a Fidesz tagságáról szóló szavazásról szerdán azt mondta:

a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. A Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.
Pedig szerdán a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer pont arról beszélt, hogy a a Fidesz tagságának felfüggesztését támogatná. A CDU az Európai Néppárt legnagyobb pártja, a Fidesz tagságáról szóló kérdésben 19 szavazatuk van. Testvérpártjuknak, a bajor CSU-nak pedig 7 darab.

Gulyás hozzátette, hogy ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy három bölcsből álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a Fidesz és az ország méltóságáról is szó van.

Fotó: botost/444.hu
Hozzátette, hogy „olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást”.

Egyébként szerinte az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette. (via MTI)