1. Sok elmélet, kevés bizonyíték

Több kutatást is végeztek, ám egyik sem adott egyértelmű választ arra, hogy miért ásítunk. Nem csak akkor csináljuk, ha fáradtak vagyunk, és oxigénhiányos környezetben tartózkodunk. A mély légzés segít megőrizni tüdőnk egészségét, ezért is érzünk rá tudatalatti késztetést – erre jutottak amerikai kutatók.

20160125dr-life-6-dolog-amit

2. Tényleg ragályos

Egy kutatás során megvizsgálták az alanyok reakcióját, miközben ásítós videót néztek. A résztvevők 50 százaléka ugyanúgy ásítani kezdett. Ugyanez igaz az állatokra is, 2004-ben kutyákat, csimpánzokat és makákókat figyeltek meg ilyen szemszögből, és ugyanúgy reagáltak az ásításokra. Egy amerikai pszichológus, Robert Provine szerint a ragályosság empátiának tudható be, akárcsak a nevetés. „Az ásítás inkább társadalmi, mint élettani jelenség” – mondta a szakember.

3. A barátainktól jobban átvesszük

Egy 2012-es kutatás mutatta ki azt a tényt, hogy minél inkább kötődünk a másik félhez érzelmileg vagy genetikailag, annál nagyobb az esélye annak, hogy empatikusak leszünk vele – ahogy az előző pontban is elhangzott.

4. Betegségre is utalhat

Ha a szokásosnál többet ásítunk, az súlyos alváshiányra utal. A túlzottan sok ásítás a bolygóideg (vagus) reakciója, ami nem csak agyi, hanem szívproblémát is jelezhet.

20160125dr-life-6-dolog-amit1

5. A babák is ásítanak

Senki sem tudja pontosan, miért, de még a születendő babák is ásítanak, amíg az anyaméhben vannak. Korábban vitatkoztak a kutatók, hogy ez valóban ásítás-e, vagy igazából csak nagyra nyitják a szájukat. A kételyeket egy 2012-es 4D-s felvétel oszlatta el, amiből kiderült, hogy bizony nem a szájukat nyitják nagyra a kisbabák. Pontos magyarázatot nem találtak a kutatók, a jelenséget az agyi fejlődéssel próbálták meg összefüggésbe hozni.

6. Átlagban 6 másodpercig tart egy ásítás

Vizsgálatok szerint hat másodperc alatt a pulzusszám is megnő. Egy 2012-es tanulmány keretén belül megvizsgálta a testet ásítás előtt és után, majd megállapították, hogy ez idő alatt számos élettani változás (köztük a pulzus emelkedése és a tüdő „tágulása”) megy végbe a szervezetben.

(forrás: life)