Számos étel, táplálkozási szokás és étrendkiegészítő vezethet fejfájáshoz. Ezek közül egyesek kifejezetten a migrénes fejfájást provokálják arra hajlamosaknál, de vannak olyanok is, amelyek nem migrénes személyek fejét is megfájdítják.

A lista személyenként változhat, ezért is érdemes étkezési- és fejfájásnaplót vezetni, hiszen ha rájövünk, melyik étel provokálja a tünetet, akkor némi diétával sok szenvedéstől szabadulhatunk meg.

ÉHEZÉS

Ami a táplálkozási szokásokat illeti, az egyik viszonylag gyakori fejfájást kiváltó tényező a túlzottan drasztikus fogyókúra, esetleg léböjtkúra. Ha nem figyelünk arra, hogy a diéta során a vércukorszintünk viszonylag egyenletes, normál szinten maradjon, akkor az alacsony vércukortól könnyen kínzó fejfájást kaphatunk. Mindehhez nem is muszáj drasztikus fogyókúrába kezdeni, az is elég lehet, ha kihagyjuk a reggelit.

SZOMJAZÁS

Egyértelműnek hangzik, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni róla, hogy a dehidráció, vagyis a folyadékhiány egyik első tünete a fejfájás. Az átlagos testsúlyú embernek naponta 2-2,5 liter folyadék bevitelére van szüksége – ezt nem kell mind meginni, hiszen a szilárd ételek is tartalmaznak valamennyi vizet. Meleg időben, fizikai munka végzésekor, szoptatás alatt ez a szükséglet akár többszörösére emelkedhet – vagyis ha megfájdul a fejünk, érdemes elgondolkodni, ittunk-e ma már folyadékot, és ha nem, akkor pótolni azt.

dehidr

SAJTOK

Az érlelt sajtok főként a migrénesekre jelentenek veszélyt: ezek ugyanis a tiramin nevű vegyületet tartalmazzák, amely kifejezett migrénprovokáló szer. A tiramin nem adalékanyag, hanem egy aminosav, amely a fehérjetartalmú ételek „öregedésével” a fehérjemolekulákból szabadul fel – azaz minél öregebb egy sajt, annál jobban kell vele vigyázni. A kék sajtok, a brie, a cheddar, a mozzarella és a gorgonzola e szempontból fokozott figyelmet igényel.

VÖRÖSBOR

A vörösbor a másik olyan élvezeti cikk, amelyről a penészes sajt mellett a migréneseknek valószínűleg le kell mondaniuk. Nem mindenkinek, hiszen itt is vannak egyéni különbségek. A vörösbor szulfitvegyületeket tartalmaz, ezek pedig migrént provokálhatnak. A vörösborban ráadásul még alkohol is van, ami önmagában is képes fejfájást okozni.

vorosbor-7

ALKOHOL

Az összes alkoholtartalmú ital értágító hatású, részben emiatt, az agyi erek tágulata révén képesek fejfájást okozni. Emellett vízhajtó hatásuk miatt folyadékhiányt is okozhatnak – azaz ha már ivásra adjuk a fejünket, akkor minden pohár után igyunk meg egy pohár vizet is. Az alkohol lebomlása révén a szervezetben szintén olyan vegyületek keletkeznek, amelyek túlszaporodva fejfájást okozhatnak – részben ez utóbbiak felelősek a másnaposságért is.

ADALÉKANYAGOK

Egyes élelmiszeradalékok, különösen a nitráttartalmúak az arra hajlamos egyéneknél agyi értágulatot, és következményes fejfájást okoznak. Nitráttartalmú adalékanyagok találhatóak például a virsliben, a legtöbb bolti kolbászban, löncshúsban, húskonzervben.

Az adalékanyagok közül sokan érzékenyek az MSG-re is (monosodium glutamát), amely főként ázsiai ételekben található meg, beleértve a legtöbb szójaszószt is.

x-ray-of-headache

CSOKOLÁDÉ

Egyes kutatások szerint a kakaó kifejezetten jót tesz a migréneseknek idegsejtvédő hatása miatt. Az esetek nagy részében ez igaz is lehet, azonban a migréneseknek körülbelül egyötöde arról számol be, hogy a csokifogyasztás provokálja a fejfájásukat.

1276-4425-csoki-kostolo-budapest-2012

KÁVÉ

A kávé szerepe szintén kissé ellentmondásos: kis dózisú koffein fejfájáscsillapító hatású, mi több, egyes fejfájáscsillapító tabletták tartalmazzák is. A koffein túladagolása ugyanakkor fejfájást okozhat – nem csak migréneseknél, hanem bárkinél. Ami még rosszabb: fejfájást okozhatnak az elvonási tünetek is, ehhez pedig nem kell intravénásan tolni a koffeint, elég, ha napi két-három presszókávét iszunk, majd hirtelen felhagyunk vele.

FAGYLALT

A fagylalt, a jéghideg üdítők, a jégkrém és a jégkása az arra hajlamosaknál úgynevezett hideg kiváltotta fejfájást okoznak: a szájpadlást és a garatot érő hirtelen hideghatás ugyanis agyi értágulathoz vezet. A migréneseknek nagyobb eséllyel lesz hideg okozta fejfájásuk, de nem migréneseknél is előfordul.

BÁRMI EGYÉB

A fenti lista természetesen nem jelenti azt, hogy ha Ön fejfájós, akkor le kell mondania a jegeskávéról, a csokifagyiról és a borkóstolással egybekötött sajttálakról – hiszen hová vezetne az. Az említett ételek a fejfájósok egy részénél provokálják a tüneteket, másoknál pedig nem. Ráadásul ezek csupán a leggyakoribbak: ezen felül sokáig lehetne folytatni az olyan ételek listáját, amelyről tapasztalták vagy leírták már, hogy valakinél fejfájást provokál. A szárított gyümölcsök, az avokádó, a banán (bár főleg a héja), az aszpartám tartalmú édesítőszerek, és a gluténtartalmú ételek is okoztak már fejfájást. Ezért a szakemberek arra bátorítanak, hogy néhány hétig vezessünk egyszerre fejfájás- és étkezési naplót, ami alapján összeállíthatjuk a saját listánkat.

(forrás: fejfajas)