Végy kettő vagy több pit bullt, ültesd őket egy fülkés fénykép-automatába, és hagyd őket magukra. Cukisággal a pit bullok diszkriminációja és kihasználása ellen.

 

lynnterrytop

Lynn Terry amerikai fotósnak köszönhetjük ezeket a mókás jeleneteket, amelyeket egy fotókabin segítségével kapott lencsevégre (tudja, az a mára már kiveszőben lévő fülkés fénykép-automata, amit igazolványkép készítésére lehetett használni…). A sorozat megmentett pit bullokat mutat be más pit bullok és kutyafajták társaságában a Mutts n Stuff pit-bull-mentő szervezet kampányának részeként, melynek célja a kutyafajta társadalmi megítélésének javítása.

lynnterry4

A “harci kutyák” leginkább akkor kapnak nyilvánosságot, amikor védtelen, leginkább nyugdíjas- vagy gyermekkorú áldozataikról beszámol a sajtó. Pedig az amerikai pit bull terrier egy több mint száz éve kitenyésztett, gyermekszerető, hűséges és odaadó kutyafajta. Feltéve, ha jól bánnak vele. Tanulékony, figyelmes, szófogadó és mindent megtesz a gazdájáért. Az alapítvány oktatási és ismeretterjesztő tevékenységén keresztül azon fáradozik, hogy visszaállítsa az amerikai pit bull terrierek “jó hírét”.

lynnterry2

Minden jó tulajdonsága ellenére a pit bull helyzete napjainkban nem valami rózsás, olvasható a Háziállat.hu-n. Amerika egykori kedvence, legtiszteltebb nemzeti fajtája ma leginkább a vérengző mumus szerepkörét tölti be. Noha az állomány nagyobb része munka- és hobbikutyaként éli életét, az emberek többsége bestiának tartja a pit bullt. Mert amit az ember nem ismer, attól fél, és amitől fél, azt igyekszik elpusztítani. Innen a fajtát sújtó negatív diszkriminációs törvények és önkormányzati rendeletek többsége.

lynnterry3

Ennek okaként egy a hetvenes évek közepe óta rohamosan erősödő tendencia is megjelölhető. A pit bull kutyafajta ugyanis már akkor “tökéletes” választás volt azok számára, akik saját vélt erejük demonstrálása, vagy beteges feltűnési vágyuk kiélése céljából egy csupa izom kutyával kívántak mutatkozni illetve azért tartanak kutyát, hogy másokat megfélemlítsenek, terrorizáljanak vele. Az ilyen és hasonló embereknek köszönheti ez a csodás fajta a “vérengző kutya” cédulát. Talán ez a képsorozat is hozzájárul ennek a megváltoztatásához.

Önben vannak előítéletek a pit bull kinézetű kutyák iránt? Nézze meg ezt a videót, és gondolja újra! (A videó olyan képeket is tartalmaz bántalmazott pit bullokról, amelyet egyes olvasóink felzaklatónak találhatnak.)

lynnterry1