Sokszor hallani azt a kifejezést, hogy “az orvostudomány csodákra képes”, de egészen addig csak egy átlagos kijelentésnek tekintjük, amíg nem látunk egy-egy konkrét esetet. Hogy a fejlett műszereknek köszönhetően az orvosok tényleg hihetetlen dolgokra is képesek, arról minden bizonnyal Patrick Hardison tudna a legtöbbet mesélni.

a

Az amerikai önkéntes tűzoltó még 2001-ben szenvedett nagyon súlyos égési sérüléseket. Az arca a felismerhetetlenségig megégett, így azt gyakorlatilag újra kellett alkotni. Az eddigi legkiterjedtebb archelyreállító műtétsorozatát a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjában kezdték meg rajta, a beavatkozások végén Hardison szinte újjászületett. Az intézmény napokban kiadott jelentése szerint a férfinek a kifinomult műtéti technológiának köszönhetően újra van szemhéja, szája, füle és haja is, ráadásul a vonásai is sokkal emberszerűbbé váltak.

image.aspx

A világ eddigi legjelentősebb átalakításán több mint 100 szakember dolgozott, akiknek a kilökődés megelőzésével és a szemhéjak kialakításával kellett a legtöbbet foglalkozniuk. Előbbi érdekében az arcsontba csontvelői őssejteket ültettek be, míg utóbbinál a donor szemhéjának megfelelő átültetése volt a legfontosabb, Hardison ugyanis már elveszítette látását. Mostanra viszont tökéletesen működik a szeme.

Az átültetésnek azonban szigorú feltételei voltak: csak olyan valaki lehetett donor, aki magasságban, testsúlyban, bőrszínben, hajszínben és vércsoportban is azonos volt vele.

Az, hogy az amerikai férfi életben maradt és a vártnál jóval hamarabb, ráadásul problémamentesen gyógyult meg, az a szakemberek szerint is valódi csoda. Ennek a gyorsaságnak köszönhetően eltávolíthatták azt a két csövet is, amiken keresztül addig evett és lélegzett. Az orvosai szerint azonban mindezt kiérdemelte, mert példás beteg volt: mindenben követte az utasításukat, a napi testmozgástól a gyógyszerek bevételéig.

A férfi azt mondja, a műtétnek köszönhetően ismét van élete, és olyan dolgokat tehet meg, amikről az elmúlt 15 évben álmodni sem mert: úszhat a gyerekeivel és anélkül sétálhat az utcán, hogy bárki megbámulná őt.