Ha valaki szimpatikus, azzal általában empatikusan viselkedünk. Azzal, aki közel áll hozzánk, kedvesek, segítőkészek és megértőek vagyunk. Ha valaki nem szimpatikus, rögtön változik a hozzáállásunk is. Támadóvá, kritizálóvá, sőt, esetleg lenézővé is válhatunk vele. Fontos, hogy fogadjuk el, és próbáljuk megérteni a körülöttünk levőket!

empatia-szimpatia

Az alábbi animációs film az empátia és a szimpátia jelentőségéről szól. Az emberek nagyrésze, ha valamilyen problémával küzd, szomorú lesz, ingerlékeny, és befeleforduló. Nehéz beszélni arról, hogy mi bánt, mivel akkor gyengévé, és sérülékennyé válunk. Ha valakinek problémái vannak, akkor az gyenge – ez az általános felfogás.

“Szedd össze magad, ne hisztizz, nincs semmi baj, láthatod” – mondják annak, aki valami problémával küzd. Pedig a feladat nem feltétlenül az, hogy megoldjuk a másik ember problémáját, az meg pláne nem, hogy kritizáljuk, vagy kisebbségi komplexust okozzunk számára. A lényeg, hogy meghallgassuk, ott legyünk mellette, és megöleljük, bármi történjen is. Ha valakinek elmondhatjuk a problémáinkat, utána olyan lesz, mintha mázsás súlyokat vettek volna le a vállunkról. Ugye ismerős ez az érzés?

Figyeljünk őszintén és szeretettel a körülöttünk levőkre!

“Fogalmam sincs, hogy mit mondjak a problémádra, de nagyon örülök, hogy megosztottad velem” – mondja a medve a már sokkal vidámabb rókának. És az életnek ez a lényege: azért vagyunk egymás mellett, hogy segítsünk, és biztonságot nyújthassunk egymás számára.