Mit teszel, ha valakivel egy negatív üzenetet, vagy rossz hírt kell közölj? Mennyire éled bele magad a másik helyzetébe? Egyszerűen, és rezzenéstelen arccal közlöd vele, vagy inkább nem vállalod a negatív tartalom tolmácsolását?

 

rasszista-uzenet

 

Az alábbiakban egy kísérletet láthatunk, hogyan reagálnak az emberek, ha egy idegennel negatív töltetű gondolatokat kell közöljenek. Egy férfi Litvániába költözött, azonban egyelőre csak angolul beszél, és ért. Azonban egyik nap, egy számára ismeretlen embertől furcsa üzenetet kapott Facebookon.

Mivel nem értette, litván, de angolul beszélő embereket kért meg, hogy fordítsák le neki, miről van szó. A színesbőrű férfi természetesen a teszt része volt, ő volt a beépített ember. A kísérlet kitalálói kíváncsiak voltak arra, idegenek hogyan reagálnak, ha valakivel rossz hírt kell közöljenek.

A jelenet egy rögtönzött váróteremben zajlott. A színesbőrű férfi épp egy castingra várt, és sorban érkeztek a többi jelentkezők is. A férfi egyszercsak megpillantotta, hogy üzenetet kapott, de nem értette. Majd megkérte a vele szemben ülő másik embert, hogy fordítsa le neki. Bár több embernél próbálkozott, nagyrészük nem vállalta a szöveg lefordítását, mivel annyira sértőnek találta azt.

“Figyelj, ezt én nem fordítom le neked. Nagyon megalázó” – mondta az egyik nő.

“Biztos akarod hallani?” – kérdezte egy kedves nő, aki végül mégis lefordította a szöveget.

“Igen, két hete érkeztem ide, és szeretném jobban megismerni az országot” – mondta a színesbőrű férfi.

“Majom. Mit csinálsz Litvániában? Menj vissza Afrikába, a szagodat is vidd. És, ha nem elkapunk. A rabszolgabőrödből cipőt készítünk” – ezt állt a szövegben.