Földre zuhanó objektum ölt meg egy férfit szombat éjjel India Tamil Nadu államában. Az Index információi szerint a férfi a Baratidasan főiskola dolgozója volt, más források, például a CNN szerint buszsofőrként dolgozott, és halálát állítólag egy meteorit okozta. A helyi rendőrség még vizsgálja az esetet.

A hírek szerint kórházba került, de ott már csak a halálát tudták megállapítani. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban meteorit ütötte agyon, akkor ez lehet a világ első feljegyzett, meteorit okozta balesete.

asp_620_rendorsegi

A helyi rendőrségtől a CNN-nek úgy nyilatkoztak, hogy a földre zuhanó objektum egy műszaki iskola közelében csapódott be, körülbelül 60 cm mély krátert hagyva maga után. A jelenséget erős hang kísérte.

Mi a meteorit? Mekkora az esélye annak, hogy ez okozza a halálunkat?

A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg. Olyan objektum bármely égitest felszínén, amely az űr más részéből érkezett.

A legtöbb meteoroid a Föld légkörébe érve széthullik. Bár becslések szerint évente 500 darab eléri a felszínt, melyek mérete jellemzően egy üveggolyó és egy kosárlabda nagysága közé esik, ezek közül alig 5-6 példányt találnak meg és válik ismertté a tudósok számára. Kevés olyan meteorit van, amely elég nagy ahhoz, hogy becsapódási krátert hozzon létre. Ehelyett szabadesésben érkeznek a felszínre és legfeljebb egy kis lyukat ütnek. Ezen felül a lezuhanó meteoritok már okoztak kárt vagyontárgyakban, állatállományban, sőt emberben is – írj a Wikipédia szócikke.

A HVG Online egy néhány éve megjelent cikkében az áll: “Még egy cápatámadásnál is jóval gyakoribb, hogy valakinek éppen egy aszteroida okozza a halálát: minden félmillió emberből egy ilyen körülmények között veszti életét.” Ezt egy infografikán közzétett statisztikára alapozva írták.