A partokat mélykék tenger mossa, a hegyek az égbe emelkednek. Gyönyörű hegyi utak kalauzolnak minket az erdőkben és színes virágok teszik tökéletesen idillivé a képet. Akár egy festményről is szólhatna ez a leírás, de a valóságban is létezik ez a kis ország, ahol a természet csodái fogadnak minket : Albánia.

Albánia Délkelet-Európában helyezkedik el, a Balkán-félszigeten. Montenegro, Koszovó, Macedónia, Görögország, a Jón-tenger és az Adriai-tenger határolja. Az éghajlatot a földrajzi elhelyezkedés befolyásolja, így a hegyvidéki területeken kontinentális (alacsony hőmérséklet télen és nyáron egyaránt), az alacsonyabban fekvő térségekben pedig mediterrán éghajlatról (enyhe és csapadékos telek, meleg nyarak) beszélünk.

A köztársaságot ugyan csak 1991-ben kiáltották ki, ám „a sasok országa” azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül. 2009.ápr.1.-jétől a NATO tagja, és célja, hogy bekerüljön az Európai Unióba is. Az ország 12 megyéből áll, fővárosa pedig 1925-től Tirana.

tirana-2

Utóbbi a legnépesebb város Albániában a maga körülbelül 380.000 fős lakosságával, ez a szám az agglomerációt beleszámítva elérheti a 800.000-et is. Tirana minden tekintetben központjává vált az országnak. Itt virágzik leggyorsabban a kultúra és fejlődik látványosan az ipar, egyetemek épültek és szórakozóhelyek nyíltak szép számmal.

tirana-3

A főváros legtöbb látnivalója gyalogszerrel is könnyedén bejárható, hisz mindegyik a Szkander bég tér köré csoportosul. Legismertebb talán az Et’hem Bey-mecset a mellette található Óratoronnyal (Kulla e Sahatit). Ha akarnánk sem tudnánk elkerülni a tér közepén álló Szkander bég lovas szobrot, melyet 1968-ban Odhise Paskali készített. A közelben található még a Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Történeti Múzeum is.

tirana-4
A belvárosban több templom is helyet kapott. A leglátványosabbak : az ortodox Szent Prokop-templom, a katolikus Szűz Mária-templom és a római katolikus Szent Pál-templom, mely Albánia legnagyobb szentegyháza.

tirana-5

A kikapcsolódásra vágyók figyelmébe ajánlanám Tirana tengerpartját, Durres-t. Két fürdés között pedig élvezzük az albán vidék terményeit és ételeit : az olajbogyót, a különböző halakat,rákokat, kagylókat, kecske és szarvasmarha húsból készült ínycsiklandozó ételeket, melyeket aztán sörrel vagy borral öblíthetünk.

tirana-6
Albánia hivatalos fizetőeszköze az albán lek, 1000 lek körülbelül 2100 HUF-nak felel meg. Egy körutazás az országban igazán kedvező áron, már 74.925 HUF/fő/ 6 éjtől igénybe vehető, míg egy kizárólag Durres-re koncentrált 7 éjszakás kirándulás ára 45.000 HUF/főtől indul.

Tirana és Albánia felfedezése minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. A túrázás szerelmesei hatalmasat sétálhatnak a csodálatos környezetben, a kultúrára szomjazókat várják a múzeumok, templomok és mecsetek. A pihenni vágyók egész nap sütkérezhetnek a strandon, míg a fiatalabb korosztály számára biztosított a felhőtlen szórakozás. Még ha csak egy hosszú hétvégére is, de igazán érdemes ellátogatni a sasok földjére.

Vélemény, hozzászólás?