A spanyolok híresek lazaságukról, és arról, hogy szeretnek éjszaka sokáig szórakozni, másnap pedig még tovább aludni. Ha egy igazán pörgős városba szeretnél ellátogatni, ami tele van kulturális programokkal és csodálatos látnivalókkal, ne habozz, irány Madrid!

Madrid Spanyolország fővárosa és természetesen az azonos nevű tartomány székhelye is. Lakóinak száma az elővárosokkal együtt kb. 6,8 millió. Az Európai Unió területén ez a harmadik legnagyobb város (London és Berlin után).

Madridban az éghajlat kontinentális mediterrán, ám ezt nagyban befolyásolják a városi körülmények. Télen gyakoriak a fagyok és a havazás sem ritka, a nyár azonban forró és a hőmérséklet 24-26 Celcius fok körül mozog. A város átlaghőmérséklete 12 Celcius fok.

Temérdek látnivaló várja az idelátogatókat, csak győzzünk választani a kínálatból! A focidrukkerek számára az első megálló biztosan a Real Madrid csapat stadionja a Santiago Bernabéu kell legyen, melynek befogadóképessége több, mint 85.400 fő. Nevét az egyik leghíresebb focistáról, El Bernabéu-ról kapta. A stadion négy alkalommal adott otthont az Európa Kupának, 2010-ben pedig az UEFA Bajnokok Ligájának.

madrid2-700x464

 

Az ország egyik leglátogatottabb múzeuma, a Prado, vagyis a Madridi Nemzeti Múzeum kihagyhatatlan élmény. Olyan művészek felbecsülhetetlen műveivel találkozhatunk itt, mint Botticelli, Tiziano vagy Rembrandt. Érdemes még ellátogatni a Nemzeti Régészeti Múzeumba is, amely 1895-ben nyitotta meg kapuit és kelta,pun, görög, római, ókeresztény és vizigót festményeket,szobrokat, iparművészeti kincseket őriznek itt.

A város másik neves látványossága a Királyi palota (spanyolul : Palacio Real vagy Palacio de Oriente),mely Spanyolország egyik legnagyobb barokk palotája. Az épület V.Fülöp megbízására készült el. A látogatók megtekinthetik III. Károly lakosztályait, a Bourbon-termeket, a rendkívül értékes németalföldi gobelingyűjteményt, a fegyvertárt, a kertben pedig a királyi hintókat bemutató kocsimúzeumot. Érdekesség, hogy egyes fogadótermeket ünnepélyes alkalmakkor még ma is igénybe vesz a király (I. János Károly), aki 1975. szeptember 27. óta tölti be a királyi címet.

madrid3

 

Puerta del Sol (“A Nap Kapuja”) több szempontból is fontos a város számára. Itt történik a spanyol szilveszterek egyik kulcseseménye, a 12 szőlőszem elfogyasztása. A tér viszont a közlekedésben is fontos szerepet tölt be, hiszen itt található a nullás kilóméterkő. Fontos megemlíteni továbbá, hogy érintette Madrid első metróvonala is,melyet 1919-ben nyitottak meg. Azóta egyfajta közlekedési központként is funkcionál. Itt található még a város egyik legöregebb temploma, a Iglesia de San Ginés is.

Érdemes egy sétát tenni a régi (Plaza Mayor) és a jelenlegi (Plaza de Villa) főtéren is. Találkozhatunk itt templomokkal és kápolnákkal, de itt foglal helyet a Városháza és a Puerta de Toledo (Toledo Kapuja) is. Utóbbi este nyújt igazán csodás látványt, de nappal is érdemes megcsodálni.

madrid4-700x525

 

Spanyolország 2002-től fogva az Európai Unió tagja, és hivatalos pénzneme az EURO, így a valutaváltással nem kell sokat bajlódnunk. Pozitívum, hogy a legolcsóbb nyugat-európai országokhoz tartozik, a fővárosban azonban természetesen borsosabb árakra kell számítani.Az utazási irodák rengeteg variációt kínálnak számunkra. Az egyik legkecsegtetőbb ajánlat, mely már 99.900 HUF/fő/4 éjszakától elérhető, a Madridi Séták. Utazás repülővel, idegenvezető az út során végigkíséri az utasokat, szállás 3*-os szállodában, reggeli biztosított.

Madridba érdemes kedveseddel látogatni és andalogni az eldugott kis utcákban. Vagy ott vannak a parkok, ahol piknikezhettek egyet és hallgathatjátok  a madárcsicsergést. Az emberek barátságosak és segítőkészek, de éjjel figyelj oda értékeidre!