Mindenki tudja, hogy a belga csokoládéhoz csak kevés dolog hasonlítható. De vajon azt tudtad-e, hogy ez a csodálatos (és nem mellesleg tiszta) ország a söréről is híres? Fővárosa pedig kulturális massza, ahol az emberek békésen megférnek egymás mellett és tudatosan védik környezetüket.

Belgium határos országai : Hollandia, Németország, Luxemburg és Franciaország, északon pedig az Északi-tenger mossa partjait. Az országban három, jól elkülöníthető csoport él : a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és a német kisebbség keleten. Fővárosa : Brüsszel.

Utóbbi körülbelül 143.000 lakossal rendelkezik, a hozzá tartozó régióval együtt több, mint 1 millió lakost számlálhatunk.Az óceáni hatás következtében az éghajlat enyhe, csapadékos. Brüsszel középhőmérséklete 2- 17°C közötti.
Brüsszel ipari, kereskedelmi és kulturális központ, itt található az Európai Unió székhelye is.

Ezenkívül számos izgalmas látnivalóval csábít minket, köztük legismertebb a Grand Place, azaz a város főtere, ami 1998 óta a UNESCO világörökségének része. Itt található a városháza épülete, a különböző céhek épületei és a városi múzeum is. A főtéren sétálgatva pedig mindenképpen érdemes megkóstolni a híres waffelt, amit minden sarkon árulnak és, amit valószínűleg nem fogunk tudni megenni, mert annyira édes.

európa_testközelből_brüsszel2-700x465

 

A régiségek szerelmeseinek szívből ajánlom a Grand Sablon Place-t, ahol hétvégente régiségkereskedők árulják szebbnél szebb tárgyaikat. Akkor is jó döntés meglátogatni ezt a teret, ha meg szeretnénk lepni kedvesünket egy vacsorával, hiszen igazán elegáns éttermeket találunk itt.

Ha megkérdeznénk az embereket, mi az első látnivaló, amit Brüsszelben ajánlanak, valószínűleg a 90% azt mondaná : a Manneken Pis (magyarul : Pisilő fiú). Az apró szobor keletkezéséről számtalan legenda kering, a legismertebb szerint a 12. században a várost ostromló csapatok elfogták Gottfried herceget, beletették egy kosárkába, amit felkötöttek egy fára. Ám a bátor herceg levizelte őket a fa tetejéről, ezzel jelezve, hogy az ostromuk el fog bukni (ami végül így is történt). Nos, én rád bízom, hogy mit hiszel el ebből, de mindenképpen nézd meg a Pisilő Fiút, mivel havonta több alkalommal is új ruhát ölt : különböző jelmezekbe öltöztetik ünnepek vagy akár egy-egy nemes cél érdekében. A szobor öltözetei hol megnevettetnek, hol elgondolkodtatnak, de mindenképpen nagyon érdekes látványt nyújtanak.

európa_testközelből_brüsszel3-700x933

 

európa_testközelből_brüsszel4

 

Az 1958-as brüsszeli világkiállításra tervezték az Atomiumot, majd úgy járt, mint párizsi társa, az Eiffel-torony és maradt. Véglegesen. Azóta hozzátartozik a legkedveltebb látnivalókhoz. Az építmény a vas tércentrált köbös kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Lábánál egyébként megtekinthető egy kiállítás Európa látványosságaiból (természetesen a lekicsinyített verziókat nézhetjük meg közelebbről).

európa_testközelből_brüsszel5-700x525

 

Következő állomásod legyen a Csokoládé Múzeum, ahol a híres belga csokoládé készítésébe nyerhetsz betekintést (persze kóstoló is része a túrának, ami 5,50 €-t kóstál). Ezek után bizonyára megszomjazol, tehát irány a Cantillon sörmúzeum, amely egy családi kézben lévő sörfőzde. Olyan neves belga sörök készülnek itt, mint a Kriek és ők is vendégül látnak téged egy pohár nedűre (belépő : 5 €).

európa_testközelből_brüsszel6-700x525

 

A kíváncsi szemek megtekinthetik az Európai Parlamentet is, amelyet a Schuman térnél találhatsz meg. Az európai negyedet a Leopold park mellett keresd!

Az ország hivatalos fizetőeszköze a belga frank volt, ám 2002-től az euró vette át a szerepét, ezért a valutaváltással nem kell sokat küszködni.

Egy brüsszeli kirándulás jó lehetőséget nyújt egy kis közös kikapcsolódásra a haverokkal vagy lazulásra a kedvesünkkel. Egy 3 éjszakás utazás ára már 62.000 HUF/főtől elérhető (utazás repülővel, reggelit az ár tartalmazza).
Bárkivel is utazol, a város kulturális és szórakozási lehetőségekben szinte kimeríthetetlen és semmiért nem fognak rád furán nézni az emberek, úgyhogy mindent nyugodt szívvel próbálj ki!