A Mátra speed gépek sikolyától lesz hangos, a vidéki utak dörmögő v2-es chopperekkel telnek meg, a parkolókat zümmögő robogós fiatalok veszik birtokba és a kisnyugdíjas is újra bosszankodhat a sorok közt szabályosan elhaladó motoros miatt. Beköszöntött hát a tavasz, ami egyet jelent a motoros társadalom ébredésével és a kétkerekűek kirajzásával. Következő összeállításunkban az öreg kontinens legszebb, legjobb motoros útjait vesszük górcső alá, nyálcsorgatásra felkészülni!

transzfogarasi-ut-700x468

Transzfogarasi út – Románia

Az 1970-es években Ceausescu diktátor által katonai célokra építettet aszfaltkígyó napjainkra Románia egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságává nőtte ki magát. Az építkezés során 40 ember vesztette életét és mintegy 6 millió kilogramm dinamitot használtak fel a hegy kivájására. A Fogarasi-havasokon keresztülvezető 90km-nyi motoros paradicsomot a közelmúltban aszfaltozták újra így már csak a hétvégi turista forgalmat kell elkerülni, hogy egy hihetetlen élményben legyen részünk a bukósisak alatt.

Amalfi-part-700x466

Amalfi-part – Olaszország

 Az 1997-ben UNESCO világörökség részének nyilvánított Amalfi-part a Salernói-öböl északi részén húzódik. A Salerno-t Nápollyal összekötő út 50 km hosszú és maga a földi paradicsom, különösen egy motoros számára. Csúcsminőségű aszfalt, szemetgyönyörködtető táj azúr kék tengerparttal. Salerno-t elhagyva egy kis komp kitérővel útba ejthetjük az „álmok szigetét”, Caprit is. Egyetlen hátulütője a nyári forgalom, a rengeteg turista bizony keresztbe tud tenni az élvezetes gurulásnak így érdemes tavasszal, esetleg kora ősszel felkeresni Amalfi partját.

Furka-hágó

Furka-hágó Svájc

 A motorosoknak nemigen kell bemutatni, ha máshol nem is, James Bond filmekben biztosan találkoztunk már vele. Európa fő vízválasztó vonala igazi kihívás, félelmetes kanyarjai és ijesztő szakadékai igényelnek némi felkészültséget. 2400-as tengerszint feletti magassága miatt csak nyáron használható, de az árnyékos kanyarokban ilyenkor is számíthatunk némi jegesedésre. Svájc 19-es számú főútjáról nem véletlenül keringenek legendák, egyszer az életben minden motorosnak illik felkeresni!

Antrim-Coast

Antrim-part – Észak Írország

 Az Antrim-part mindenidők leghíresebb utcai versenyzőjének, Joey Dunlopnak a „hazája. 60 mérföldnyi hamisítatlan ír táj és számtalan hangulatos halászfalu páratlan élményt nyújt minden motorozni vágyónak. Az útszakasz része a minden májusban megrendezésre kerülő North West 200-as utcai versenynek, amely a Man TT mellett a legnevesebb megmérettetés a kategóriában. A térség régmúltra nyúló motoros történelme és a káprázatos ír táj miatt joggal emlegetik Észak-Írország A2-es főútját a „motorosok Mekkájának”.

Guardian
Cat and Fiddle kör – Nagy-Britannia

 A mindössze 11km hosszú útszakasz szintén legendás a motoros társadalom körében. A versenypályára hajazó szünet nélküli kanyarkombináció bizony jó pár ember életébe került már, nem véletlen tehát az 50 mérföldes sebességkorlátozás. A belátható, hosszú nyújtott kanyarok a „döntögetni vágyók” igazi paradicsomává teszi Anglia A537-es számú útját. Buxtonból indulva 11km „majrécsík”eltüntető kanyarvadászat után beülhetünk a motoros zarándokhelynek számító Cat and Fiddle nevü kis pubba, majd egy frissítő tea után indulhatunk is vissza. A kört érdemes többször megtenni, de talán ezt felesleges is megemlíteni, hisz kanyarok úgy is magukhoz láncolnak!

Vélemény, hozzászólás?