A legtöbb férfi abban a hitben él, hogy pusztán a kor előrehaladtával izmai is jelentősen megnőnek, de legalábbis gyorsabban és hatékonyabban bontogatja majd ki a befőttes üvegeket; s mindehhez még csak gyúrni sem kell, hiszen sörhasú apánk sem súlyzózott, mégis fél kézzel elbírt velünk a játékos birkózás során.

Ráadásul a harminc fölé közelítő férfi épp elég önbizalommal rendelkezik ahhoz, hogy azt képzelje, könnyedén legyőzné a vézna unokaöcsit. Mielőtt azonban belevágnánk egy megalázó véget érő szkanderba, vegyünk figyelembe egy tényt. Egy nagyon, de nagyon fontos tényt!
Német tudósok szerint egy átlagos 25 éves férfi ugyanolyan fittségi mutatókkal bír napjainkban, mint egy 15 éves gyerek.

A kutatók egy 8000 fős csoportot vizsgáltak meg, akik 10 és 25 év közötti életkorúak voltak. Felírták a dohányzási szokásokat, a testmozgással kapcsolatos adatokat és a testtömegindexet, majd futtatni kezdték a fiatalokat, és egy rakás edzésgyakorlatot adtak nekik, hogy pontosan felmérhessék, milyen állapotban vannak.

Az eredmények kivizsgálása után arra a megállapításra jutottak, hogy egy 25 éves férfi és egy 15 éves fiú ugyanúgy 40 másodpercig tud egyhuzamban húzódzkodni, és mintegy ezer métert fut le 270 másodperc alatt. Sőt, a 15 éveseknek egy hajszálnyival jobbak az eredményeik.

Külön érdekesség az, hogy egy-egy egészségügyi rizikófaktor (magas BMI-faktor) tovább rontja az idősebbek teljesítményét (nagyobb arányban mondható el róluk, hogy nem foglalkoznak a testükkel).
Tehát a pubertáskor nem jelent egyértelműen gyengébb erőállapotot vagy lassúságot.

JoggingKivételt képez persze az, ha az ember mozgásban gazdag (sportos) életet él, valamint tartózkodik a dohányzástól, hiszen akkor valóban erősebb lesz az ember, mint egy tizedikes.
Ami szomorú, hogy az idősebb generáció tagjainak 70 százaléka nem a fentebbi elvek szerint élt, és csak a 15 százalékuk tudta végigcsinálni a teszteket.

Sőt, míg a 25 éves korosztálynak az 51 százaléka számít elhízottnak, addig a 19 évesnek csak a 28,3 százaléka. Úgyhogy, uraim, le kell vonni a tanulságot: ha fittek akarunk maradni, akkor nem árt egy kis testmozgás.
Mondhatjuk úgy is, hogy a fitneszbérletet ne dobjuk ki, amikor elértük a mágikus 25-öt.