A tévézés még ma, az internet korában is jelentősen befolyásolja életünket, így nem csoda, hogy bizonyos reklámok időről időre elég mély nyomot hagynak bennünk. Ez lehet pozitív és negatív is, de annyi biztos: jó néhány olyan reklám készült az idők során, ami évekkel (sőt akár évtizedekkel) később is elevenen él sok emberben. Nemrég a szocializmus időszakából közöltünk nagy sikerű válogatást, most nézzünk néhány példát az elmúlt tizenöt-húsz évből, amelyekre akár a mai tizen-huszonévesek is jól emlékezhetnek.

Sport szelet

A fekete bőrű, rasztahajú izomember igazi legendás figura: hosszú ideig volt a Sport szelet arca, számos vicces és emlékezetes reklámban szerepelt. Ez itt talán a legjobb mind közül, bár csak egy külföldi verzióját találtuk meg a youtube-on (amiben a csoki neve is más), de ugyanez volt látható Magyarországon is.

Pepsi

“Szia, Kata vagyok, van még egy Pepsid?” – alighanem ez volt a ’90-es évek legismertebb szállóigéje, amit reklámnak köszönhetünk. Ennek persze Dobó Kata névrokonai nem annyira örültek: a lenti youtube-videó alatt egy kommentelő még pár éve is arról panaszkodott, hogy mikor bemutatkozik, a mai napig mindig akad valaki, aki bedobja ezt a poénosnak szánt kérdést. Egy másik hozzászóló szerint is egyértelműen ez a legtöbbet emlegetett reklám abból az időből.

Milka

Ez volt az egyik első reklám a ’90-es évek közepén, ami az azóta már mindenki által jól ismert csokimárkát bevezette a hazai piacra. A szlogen, illetve a hozzá tartozó dallam valószínűleg máig sokakban megmaradt: “Milka, alpesi varázslat, kísértésbe ejtő íz!”

Chokito

Gyerekkorunk egyik kedvenc csokija volt, nagy kár, hogy már jó ideje nem lehet kapni. A reklámjai mai szemmel nézve is kimondottan szellemesre sikerültek, a “ronda és finom” szlogen pedig azóta is lépten-nyomon felbukkan az emberek mindennapi szóhasználatában.

Canesten

Igen-igen, ez a hírhedt hüvelygombás reklám. Annak idején elképesztő viharokat kavart, rengetegen támadták, de akárhogy is: mindenképp beszéltek róla, tehát a célját lényegében elérte.

Budapest Bank

Ez is egy igazi klasszikus, amit a Pepsi fentebbi reklámjához hasonlóan megint a nők sínylettek meg, ezúttal az Emesék. A “Köszönjük, Emese!” hatalmas szállóige lett, a mai napig gyakran találkozunk vele. Ez sajnos az amúgy viszonylag vicces eredeti reklámot is közhelyessé tette egy ponton túl, pláne azután, hogy több folytatás is készült hozzá.

Pannon GSM

Zeneileg kétségtelenül ez a reklám a legszínvonalasabb az összeállításban. A fülbemászó dal Jamie Winchester és Hrutka Róbert érdeme, akik akkora népszerűséget értek el vele (illetve a folytatásaival), hogy jelentős részben emiatt alapították meg közös zenekarukat. Ezzel aztán több mint öt évig koncerteztek, rengeteg rajongót gyűjtve.

Kistehén / Sziget fesztivál

A Kistehén 10. Sziget reklámarca volt 2002-ben, és elég erősen sikerült is beégetni őt a köztudatba. A dolog talán akkor ért a csúcsra, amikor még az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter is kistehenes pólóban feszített a fesztiválra kilátogatva. De a tévéreklámok is emlékezetesek, bár a sárga jószág fülsértő kornyikálása nem biztos, hogy mindenkiben pozitív élményként maradt meg. A hasonló nevű zenekar egyébként a mai napig aktív, igaz, eredeti szellemiségüktől igencsak eltávolodtak.

Maggi

Elképesztően sok embert kergetett őrületbe ez a reklám a beszédhibás kisfiúval (“Én úgy mondom, omlósz!”), sokan legszívesebben péklapáttal verték volna fejbe, annyira irritálta őket. Nem csoda, hogy több paródia is készült belőle, amiben konkrétan ez történik – az egyiket, amely az Indul a bakterház egy jelenetét veszi alapul, 3 milliónál is többen látták a youtube-on.

Soproni Ászok

Mielőtt a Soproni sör nevéből elhagyták az Ászok szót, sokáig a márka egész arculatát arra építették. Bár az “ászok” alapvetően az erjesztési technikára utal, egy szójátékkal új értelmet adtak neki: azt a négy férfit nevezték el így, akik aztán egy csomó reklámban szerepeltek, sőt még zenei CD is megjelent az általuk énekelt dalokkal. A 10-15 másodperces kisfilmek egyébként kimondottan viccesre sikerültek, az itt látható mellett érdemes a többire is rákeresni.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)