Ha kitekintesz az ablakon, biztosan nem az az első gondolatod, hogy most csobbannál egyet valahol. Azonban nemsokára tényleg itt a jó idő (reméljük most már véglegesen) és gondolkodhatunk azon, hol szeretnénk tölteni a vakációt. Különleges kalandra vágsz? Unod, hogy “elfogy” a medence? Irány Chile!

Miért pont Chile? Ugyanis itt épült fel a világ legmélyebb és legnagyobb úszómedencéje. De ne rohanjunk ennyire előre! A Chilei Köztársaság egy független állam Dél-Amerikában,az Andok és a Csendes-óceán között található. Nyugatról az óceán, északról Peru, keletről Argentína, délről pedig a Drake-átjáró határolja.

chile_a_világ_legnagyobb_medencéje

Fekvése miatt több ezer kilométernyi tengerparttal rendelkezik. Fővárosa Santiago, ettől nem túl messze (kb. 100 km-re) található Algarrobo. Utóbbi kedvelt úticél a turisták között, ám van egy apró “hibája”. A déli-sarki áramlatok miatt a tenger vize 16-17 fok körül mozog, mely ezen a vidéken elég alacsonynak számít. Ennek kiküszöbölése miatt döntött úgy a San Alfonso del Mar üdülő tulajdonosa, hogy megépíti a világ legnagyobb medencéjét.

A parttal párhuzamosan terül el a hatalmas medence, mely közel 1000 méter hosszú. Nem csak, hogy ővé a legnagyobb, de a világ legmélyebb medencéje is, hiszen az egyik végén 35 méter mély. A felülete 81.000 négyzetméter és feltöltéséhez 250 millió liter tisztított tengervizet használtak fel. Felépítése 5 évig tartott, a fenntartása pedig minden évben 2 millió dollárba kerül.

A víz állandóan cserélődik a medencében, mivel egy új fajta, speciális vízkeringető rendszert alkalmaznak, melynek lényege, hogy az egyik oldalon egy szivattyú beszívja a vizet, ami áthalad egy speciális tisztító rendszeren,ezután a medencébe jut. A másik oldalon pedig  folyamatosan távozik a “piszkos” víz. Ezért lehetséges, hogy a medence vize annyira tiszta, hogy még 35 méter mélyen is mindent lehet látni.

chile_a_világ_legnagyobb_medencéje

Mélységének más előnyei is vannak. A turisták szabadon hajókázhatnak, kajakozhatnak, de lehetőség van akár jet-ski-zésre is. A “hideg” víz problémáját is sikerült ezzel megoldani, mert a nap kb. 24-25 Celcius fok hőmérsékletűre melegíti a vizet, ami így már kellemes a turisták számára, bár kétséges, hogy van olyan ember, aki emiatt látogatna Algarrobo-ba.

 

Vélemény, hozzászólás?