A golf, a lovassportok, a vitorlázás több mint sport, egy életstílus.A tehetős úriemberek életének mindig is szerves része volt a klubélet, melyhez szorosan kapcsolódott valamilyen arisztokratikus sporttevékenység. Ezek közé tartozik a lovaspóló, a golf és a vitorlázás is.

A golf számos kritikát kap a sportolók körében, sokan sokféleképpen vélekednek róla, s az elfogultak egyenesen az élet sportjának tekintik. A golf számtalan ország nemzeti sportja, eredete a 15. századra vezethető vissza, Magyarországon először 1902-ben Andrássy Géza gróf mutatta be. A rendszerváltás évében alakult meg a Magyar Golf Szövetség, mára a klubok évi több, mint száz kisebb versenynek és az országos bajnokságoknak adnak otthont. Magyarországon 8 db. szabványos 18 lyukú és további 4 db. 9 lyukú gyakorló pálya található. A szabály nagyon egyszerű, a golf labdát a lehető legkevesebb golfütéssel, legalább 100 méteres körzetben elhelyezett lyukba bejuttatni. Egy-egy pálya akár a 7000 méteres hosszúságot is meghaladhatja így a játékosoknak több kilométert is gyalogolniuk kell.

golf-700x466

 

Határozottan nem könnyű sport, minimum 10 edzéssel és némi egyéni gyakorlással 1-2 hónap alatt elsajátítható. A golfot anyagi vonzata miatt is az úri sportok közé sorolják, azonban nem költségesebb, mint mondjuk a síelés.

A lovaspóló a sportok királya, a királyok sportja. Minden megtalálható benne, amely izgalmas lehet egy úriember számára. A lovaglás nagy múltú sport, a kezdetektől végig kíséri az emberiséget. Mindig is nagy divat volt a lovas vadászat, a sövényekből, farönkökből álló természetes pályát alkalmazó military vagy a díjlovaglás. Először a királyi családok körében kezdett terjedni, majd később a gentlemanek is előszeretettel űzték. Egy-egy verseny tökéletes alkalom volt a politizálásra, az üzleti és magán kapcsolatok építésére. Ha valaki már stabil lovagló tudással rendelkezik, nyugodtan kipróbálhatja, hisz 1-2 hónap alatt elsajátítható az ütő megfelelő alkalmazása, s az egyensúly kialakítása.

polo-horses-DiegosoloCopaRenaultDic08-700x503

 

A lovaspóló nagyszerű csapatsport, amelyben 4-4 lovas egy hosszú ütő segítségével próbálja eljuttatni a labdát az ellenfél kapujába. A játék alatt a lovakat többször cserélik, hogy az állat véletlenül se legyen túlterhelve. A legalkalmasabb ló az argentin póló póni, ugyanis rendkívül nyugodt és a marmagassága kisebb egy versenylóénál, de nagyobb egy póniénál.Ma mindössze 3 póló klub működik Magyarországon: Tabajdon, Etyeken és Szentbékkállán.
Az úri körökben lassan lekörözi a golfot és a vitorlázást.

Caribbean-Sailing-Dreams-700x466

 

A vitorlázás Magyarországon is nagy tömegeket mozgat meg. A Balaton óriási lehetőségeket kínál, mind a turisták, mind a hazai vitorlázók számára. A sportvitorlás kategóriában két féle alkategória létezik : a jolle vitorlások és a tőkesúlyos vitorlások, melyek mind 20 méternél rövidebbek. A magyar tenger leghíresebb versenye a tókerülő bajnokság, a Kékszalag. A verseny induló és érkező helyszíne Balatonfüred, a versenyzők érintik Balatonkenesét, Siófokot, Keszthelyet.