A feledékeny ebtulajdonosok fellélegezhetnek: hamarosan itt a kutyahívó, amely figyelmezteti a gazdit arra, ha a négylábú körül túlságosan meleg a helyzet, mert például a klíma nélküli lakásban vagy az autóban felejtette a szegény állatot. A környezet hőmérsékletét mérő, és veszély esetén a mobiltelefonra riasztást küldő szerkezet piacra dobásával a fejlesztők azt remélik, megelőzhetik a gondatlan gazdák okozta tragédiát.

kutya-2

A Dog Caller, azaz kutyahívó egy SIM kártyát, egy hőmérsékletmérő termisztort és LED-eket tartalmaz, így méri a kutya környezetének hőmérsékletét. Ha ez utóbbi veszélyes szintre emelkedik, a szerkentyű jelzést küld a gazdi mobiljára egy SMS formájában, hogy meleg a helyzet, így sürgősen utána kell néznie, hol is van az eb, azonnal friss levegőre vinnie és megitatnia. A fejlesztők elmondása szerint úgy kell elképzelnünk az eszközt, mint egy hőmérővel ellátott, billentyűzet és képernyő nélküli mobiltelefont.

A kutyahívó ötlete egy kis híján tragédiába torkolló esemény tanulságai alapján született meg. A kanadai Rethink Toronto marketingügynökség egyik tulajdonosa, Aaron Starkman egy meleg nyári napon kutyájával autózott Ontarióban, amikor megállt, hogy beugorjon egy boltba kerti grillsütőt venni. Úgy gondolta, mivel mindössze két percig lesz távol, nem gond, ha a Hefty névre hallgató golden retrievert a kocsiban hagyja, főként, hogy még az eső is esett. A két percből viszont végül húsz lett, és mire a gazdi visszaért, szegény Hefty majdnem hőgutát kapott, nem sokon múlt, hogy meg lehetett menteni az életét. Bár a tragikus végkifejlet szerencsére elmaradt, Starkmant nagyon megviselte az eset. Saját bevallása szerint „perceken múlt, hogy nem lett azon szörnyű emberek egyike, akikről annyit olvasni”. Saját gondatlanságából okulva az ügynökség tulajdonosa munkatársaival karöltve kidolgozta a kutyahívó ötletét, amely SMS-ben riasztja a gazdát, ha az eb veszélyben van.

Akár egy áramszünet miatt marad a négylábú a klíma nélküli lakásban, akár a kocsiba zárva hagyja gondatlan gazdája, a kutyahívó jelez, ha a környezet hőmérséklete 26 Celsius fok fölé emelkedik, és értesíti a gazdát, hogy cselekedjen, mielőtt késő lesz. Starkman és ügynöksége azt remélik, találmányukkal valóban több kutya életét mentik majd meg. Természetesen ezentúl sem szeretnének senkit sem arra biztatni, hogy hagyja a kutyáját a kocsiban, de ha ez mégis megtörténne, sokkal több esélye marad a kutyusnak a túlélésre. A Rethink Toronto jövőre tervezi piacra dobni a jelenleg még fejlesztési stádiumban lévő kutyahívót, az ára 20 dollár (4500 forint) körül lesz.