Egy átlagos szendvicsfogyasztó ritkán lát túl a trappista, az ementáli vagy a mackósajt nyújtotta lehetőségeken, pedig ennek az értékes kalcium- és fehérjeforrásnak vannak sokkal izgalmasabb változatai is. A nagyobb üzletekben vagy hipermarketekben számtalan holland, olasz, francia, svájci vagy görög specialitás közül válogathatunk.

A sajt savanyított vagy felfőzött tehén-, juh- vagy bivalytejből, préseléssel vagy anélkül készülő, az ókortól kezdve ismert és kedvelt élelmiszer. Manapság világszerte több száz féle sajtot gyártanak. A legenda szerint az első sajtot egy arab nomád készítette el. A történet szerint az arab a sivatag keresztüllovagolásához tejet vitt magával innivalónak, és azt a nyeregtáskába öntötte. Pár óra után azonban, amikor inni szeretett volna, azt vette észre, hogy a tejből szilárd darabok váltak ki. Az állati gyomorból készült nyeregtáskából kiváló alvasztó enzim, a rennin, a nap melege és a mozgás választotta el a tejet aludttejjé és savóvá. Napjainkban a legtöbb sajtot az Egyesült Államokban gyártják, ezután következik Németország, majd Franciaország, Olaszország és Hollandia. A friss sajtok egyes típusai a tejsavas, az oltós vagy vegyes alvadású sajtok, a túrósajtok és a savósajtok; az érlelt sajtok lehetnek lágyak, félkemények, kemények, gyúrtak, belsőpenészesek vagy sós-vizesek; illetve fogyaszthatunk ömlesztett sajtokat is, mint a Mackó vagy a Medve, de ha van választási lehetőségünk, inkább ne tegyük, maradjunk a minőségibb daraboknál. Az alábbiakban áttekintjük a legnépszerűbb sajtfajtákat.

Trappista

trapistaEzt a félkemény érlelt sajttípust kezdetben a francia trappista szerzetesen gyártották. A rend a monostor völgyébe vezető szűk bejárati csapóajtóról (’La trappe’) kapta a nevét. A trappisták szigorú életmódot folytatnak, egyik alapelvük a kemény fizikai munka, főként a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás területén tevékenykednek. Trappista sajtot először a Mayenne közelében található Notre-Dame de Port-du Salut kolostorban élő szerzetesek készítettek.

Ementáli

ementaliAz ementáli egy kemény érlelt sajt, melyben az érés során, a sajt belsejében zajló jelentős gázképződés miatt hatalmas lyukak alakulnak ki. A svájci eredetű ementálit először a XIX. század elején, a Bern közelében található Emmental vidékén gyártották.

Camembert

camambertA camembert erősen megosztja a sajtfogyasztó lakosságot: egyesek imádják, másokat viszont már a penész szó hallatán kiráz a hideg. A francia eredetű, lágy, zsíros sajt íze jellegzetesen erős és fűszeres, felületét fehér nemespenész borítja. Az első camembert-t egy Normandiában, Camembert faluban élő parasztasszony, Marie Harel készítette 1791-ben.

Brie

brieA brie ugyancsak egy lágy, penészes sajt, eredetileg a Párizshoz közeli Brie tájegységen gyártották. Tehéntejből készül, egy-két hónapig érlelik. Az 1815-ös bécsi kongresszuson a sajtok királyának nyilvánították.

Edami

edamiAz edami egy holland félkemény sajt, amelyet eredetileg az Amszterdamhoz közeli kikötővárosban, Edamban gyártottak a XII. századtól. Az innen kihajózó tengerészek gyakran vittek belőle magukkal az útra. Pasztőrözött tehéntejből, gömbölyű formában készül, kérgét piros paraffinnal kezelik.

Parmezán

parmezanEz a kemény, reszelni való sajt Olaszországból, Emilia–Romagna régióból származik, főként tésztákhoz, levesekhez használják. A XIII-XIV. század óta gyártják lefölözött tehéntejből, és két-három évig érlelik.

Feta

fetaA feta egy görög sós-vizes sajt, a görögsaláta nélkülözhetetlen hozzávalója. A juh- vagy kecsketejből készülő sajt neve az olasz, ’szelet’ jelentésű fetta szóból ered, ugyanis eredetileg fahordókban tárolták, vastag szeletekben.

Vélemény, hozzászólás?