Szélsebesen terjed egy üzenet a Facebookon, amit egymás után tesznek közzé a többnyire híreket, rémhíreket, hoaxokat gyűjtő oldalak. Mondanunk se kell, rengeteg kattintást és megosztást generálva.

A Nagyon Fontos Információ lényege a következő: a tolvajok pénzérmét dugnak az autók kilincse alá, ezzel blokkolják, az autó így nyitva marad… A szöveghez rendszerint egy fotót is mellékelnek. De mi az igazság? Rémhír az egész, vagy tényleg hasznos tanács?

asp_620_blokkolo3

Angol nyelvterületen az üzenet 2015 decemberében kezdett terjedni, hogy aztán január első heteiben megállíthatatlanul szétszóródjon a neten, különösen a közösségi oldalakon, annak ellenére, hogy a Thatsnonsense.com már január ötödikén megírta, hogy ez nem igaz. “Több autótípusnál is kipróbáltuk a trükköt, de egyiknél sem működött.” A külföldi oldalakon az alábbi fotókkal is megjelent a kamuhír:

asp_620_blokkolo1

 

asp_620_blokkolo2

Itthon az Urbanlegends szerzője tett közzé január 7-én egy bejegyzést Újabb autólopós trükkel rémisztgetnek címmel. “A felhívás eredetije néhány nappal ezelőtt ugyanezzel a fotóval az Egyesült Államokon is végigfutott.

A Snopes cikke szerint azonban semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a közelmúltban megszaporodtak volna az effajta gépkocsilopások.A legendavadász lap mindenesetre több szakértőt is megkeresett az ügyben, akik szerint nemcsak hogy nem lehet ilyen módon blokkolni a központi zárat, de a kocsik nagy részénél nem is lehet érmét illeszteni az ajtóba.”

(forrás: szeretlekmagyarorszag)