Napjaink legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozik. Mondhatni elit, mivel nehézkes megközelíthetősége miatt keveseknek adatik meg, hogy eljussanak a Föld talán legszebb szigeteire, amely számos film forgatási helyszíne is volt egyben.

teknös

 

Véleményem szerint két féle turista létezik: a passzív és az aktív. Passzív, aki kikapcsolódni megy, kifekszik a tengerpartra és a nyaralás végéig koktélt iszogatva napozik és fürdik. Aktív, pedig aki a környék utolsó részletéig mindent fel akar fedezni, megismerkedni az adott helyszín kultúrájával, szokásaival. Aki Francia Polinéziába készül, természetesen mindkettőt bőségesen megtalálja, de mégis csak érdekesebb, ha betekintünk kicsit a helyiek életébe is.

tahiti-3

 

Mielőtt útnak indulnánk, kezdjük egy kis történelemmel.  A szigetekre i.sz. 300-800 között kezdtek letelepedni a polinézek. Európaiakkal először 1521-ben léptek kapcsolatba, ekkor érkezett meg a portugál Magellan Pukapuka szigetére. Ezután sorban érkeztek a spanyol, holland, francia gyarmatosítók. Beszámolóikban áhítattal írnak a  szigetek szépségéről, a helyiek kedvességéről, valamint trópusi éghajlata ellenére szinte semmiféle betegség nem található errefele. 1774-ben spanyol hittérítők a keresztény vallást kezdetben békésen terjesztették. Megjelent a protestáns is, és az idő múlásával már erőszakkal keresztelték meg a lakosokat. Franciaország is küldött misszionáriusokat, ezt szintén nem nézték jó szemmel. 1836-ban hadihajókat küldtek a szigetekre, 1842-ben pedig már uralmuk alá hajtották  a helyieket, francia gyarmat lett. Azóta komolyabb zavargások nem történtek. Legutóbb 1995-ben volt hatalmas tüntetés a régióban végzett atomkísérletek miatt, azóta be is tiltották, jogosan.

tahiti-1

 

A polinéz szigetek 2.500.000 négyzetkilométeren terülnek el, ebből mindössze 4167  a szárazföld (összehasonlításként Pest megye területe 6393 négyzetkilométer).  Jobban belegondolva nagyon ki vannak szolgáltatva a természetnek, így ez az őslakosok mindennapi életében és hitvilágában is megnyilvánul; teljes alázat a természetnek. A francia gyarmat legnagyobb szigete Tahiti, itt található a főváros, Papeete.  Legegyszerűbb és leggyorsabb repülővel megközelíteni, ha nem akarunk heteket utazni.  Mélyen zsebbe kell nyúlni: félmillió forinttól indulnak az árak, és potom 30-40 óra alatt lehet odaérni. Meg is rövidül egy nappal az életünk, de hazaindulásnál ezt visszakapjuk, tréfás dolog ez a dátumválasztó vonal. Szóval megérkezünk a falatnyi kis reptérre, irány a szállás. Kis kétcsillagos bungalókat konyhával már 15.000 forint/fő/éj áron találni, másik véglet a Hilton pofátlanul magas áraival. Lehetőség van bőven, ha előre foglalunk, ugyanis a sziget fontos bevételi forrása a turisták. Kint az élet nem kerül sokkal többe, mint itthon, de tartalék valuta sosem árt. A fekete homokos strand és az égbe törő 2000  méter feletti hegycsúcs látványa páratlan élmény. Autóval viszonylag hamar be lehet járni a szigetet.  Pár napot mindenképpen érdemes Tahitin tölteni, kirándulni a vadregényes tájon, felfedezni a kisvárosok éttermeit, utcáit, éjszakai életét.

July 7 2009 Extravaganza

 

Számos sziget terül el a közelben, ezekre komppal, esetleg bérelt hajóval, kisrepülővel lehet átjutni. Aki inkább kikapcsolódna, lazítana távol a világtól, annak Bora Borát, illetve Rangiroa lagúnáit, cölöpházait javasolnám (>60.000 ft/fő/éjl). A sekély tengerbe szinte a szobából közvetlen megmártózhatunk. Aki pedig búvárkodni akar, annak ez maga a paradicsom. A víz alatti világ legalább olyan lenyűgöző, mint fölötte. Ha fizetünk, bármiben a kedvünkben járnak. Akár 2 hetes komplett csomagot is vásárolhatunk, amely hajóval bejárja a szigeteket, mindenhol pár napot eltöltve, látványosságokat bemutatva. Ezt a tengeribetegek jobb, ha elfelejtik, mert nekik kéthetes rémálom lesz. Marquises szigetére érdemes eljutni, ugyanis egykor kannibáloknak adott otthont. Persze mára megfogyatkoztak és nyilván nem küldenek turistákat nekik ebédre.

polinéz

 

Tahiti és régiója a fő úticél, mivel a szárazföld nagy része ide koncentrálódik. Számos kis atoll szinte homokzátony méretű, néhány tíz-száz lakossal. Ezeknek a területek inkább stratégia jelentőségűek, gondolok itt például katonai támaszpontra, telekommunikációs berendezésekre, stb. Elszántak bérelt vitorlással, jachttal barangolhatnak a szigetek közt, de ez már nagyon nehezen megfizethető kategória, kizárólag gyakorlott utazóknak.

rangiroa

 

Összegezve, aki ide készül, nem árt , ha előbb tájékozódik kicsit (és persze gyűjtöget, sokat). Érdemes utánanézni az esetleges mérgező növényeknek, állatoknak. Francia a hivatalos nyelv, de szállodákban beszélnek angolul. Legegyszerűbb, ha magyar csoporttal megyünk ki.  Számos tapasztapasztalatom szerint a franciák nem szeretnek más nyelven megszólalni (még ha tudnak, akkor sem), így nem árthat egy útikönyv, hátulján egy konyhanyelvi kisokossal. Ennek ellenére én ajánlom mindenkinek, mert aki egyszer eljut, az nem igazán szeretne onnan hazajönni. Utazni október és április között  érdemes.