17 öngyilkosság idehaza, 200 világszerte – állítja a szóbeszéd, mely az 1933-ban napvilágot látott Szomorú vasárnap című dalt körül lengi. A zenei szerzeményt itthon és több külhoni országban is betiltották, hogy gátat szabjanak a borús hangulatú dal által kiváltott öngyilkossági hullámnak.

A legenda szerint Seress Rezső bárzongorista és Jávor László költő, bűnügyi újságíró közös szerzeményét, a Szomorú vasárnap című borongós dalt 1936-ban tiltották be Magyarországon. A pletykák szerint a döntéshozóknak elege lett abból az öngyilkossági hullámból, amit a dal kiváltott, így itthon jó darabig többet sem élőben, sem felvételről nem lehetett hallani az ominózus zeneszámot.

kotta-szomoru_vasarnap

A külföldi rádióadók nem is a magára a dalra, hanem a magyar tiltásra figyeltek fel, s még ebben az évben – 1936-ban – több ország is sugározni kezdte a Szomorú vasárnap angol nyelvű változatát, mint a „magyar öngyilkos dalt”. Vesztükre. Az öngyilkosok himnuszaként aposztrofált szerzemény ugyanis a határokon túl is szedni kezdte az áldozatait. Egyes becslések szerint külföldön 200 öngyilkosságot követtek el a dallal összefüggésbe hozhatóan. Az öngyilkosok rituáléja a következő volt: utoljára meghallgatták a szerzeményt, majd végeztek magukkal – a nyomozóhatóságok később a holttestek mellett megtalálták a Szomorú vasárnap kottáját vagy dalszövegét.

szomoru vasarnap

A szóbeszéd szerint azonban a rituálé nem volt más, mint egy jól kiötlött reklámfogás a dal szövegírójától, Jávor Lászlótól. Jávor, bűnügyi újságíró munkájának köszönhetően, nagyon hamar az öngyilkosság elkövetésének helyszínére tudott érni, így észrevétlen a holttest mellé rejthette a kottát, illetve dalszöveget. Ha marketingfogás volt, ha nem, annyi bizonyos, hogy a Szomorú vasárnap mindmáig a világon a legismertebb magyar dal.