Már úgy tűnt, hogy minden rendben lehet, amikor jött a gombás fertőzés.

oh2ktkqturbxy9inja3ntg5yzk2mme5owfhmjzhnwu2ywq4otexztkxms5qcgvnkzuczqjsamld

Vivien történetéről beszámolt korábban a Blikk: szervezetét az akut mieloid leu­kémia nevű ritka kór támadta meg, amelyet akkor egy fogászati kezelést követően diag­nosztizáltak nála. Egyszerű hőemelkedéssel kezdődött, majd néhány nappal később a lány már foltokat látott.

A vizsgálatok során felvetődött, hogy érzékeny az amalgámra, arra a higanyt, ónt, ezüstöt és cinket tartalmazó fémötvözetre, amivel lyukas fogát tömték be – korábban 13 orvos is azt mondta, hogy összefüggés lehet a fogtömés és a leukémiáa kialakulása között. Vivien azután is mosolygós, pozitív maradt, hogy megtudta a szörnyű diagnózist. Jókedvéből pedig igyekezett minél többet adni a környezetének.

– Amikor kiderült a betegségem, nagyon megrémültem, habár sosem fogtam föl úgy, hogy ez egy halálosnak nevezett betegség. (…) Elhatároztam, hogy ez egy állapot, amit jól is fel lehet fogni – így írt Vivien feljegyzéseiben, amelyekben folyamatosan beszámolt kezeléseiről és állapotáról, hogy másoknak erőt adjon.

A fiatal lány az év elején még bizakodva tekintett a jövőbe, hiszen küszöbön állt a transz­plantáció: végül egy idegen donortól februárban meg is kapta az életet jelentő csontvelőt. Vivien hosszú lábadozás után gyógyulni kezdett a rákból, de nem sokkal később ismét visszaesett, mert szervezetét gomba támadta meg.

– A korábbi kemoterá­piás kezelések és az utókezelések ­miatt annyira védtelen volt, hogy egy fertőzés után újra leromlott az állapota. Tüdejét egy gombafertőzés támadta meg, ami később átterjedt a májára és a szívére is. Tizennégy héten keresztül szenvedett, mielőtt a kis szervezete azt mondta volna: elég volt, nem bírom tovább – mondta elcsukló hangon Lajos, Vivien­ édesapja, aki azt is elárulta:

nem szeretnék eltemetni halott lányukat. Hamvasztást kérnek, hogy mint mondja: lányuk velük maradhasson örökké.