A fájdalom szubjektív, és egyéni, azt jelzi, hogy valami nem működik jól a szervezetünkben. De rendelkezünk azzal a képességgel, hogy helyreállítsuk a zavart működést.

 

dr.-sarno

 

Az agyunk képes arra, hogy érzékelje a fájdalmat, és helyreállítsa a fájdalom előtti állapotot. Ezért fontos tudnunk, hogy hogyan is bánik az agyunk a fájdalommal. Az agy egy meghatározott része felelős azért, hogy fájdalmat érzékelünk. Létezik egy olyan ismert technika, amely hatására megszűnhet a fájdalom, ez a figyelemelterelés.

Volt már példa arra, hogy valaki ízületi fájdalmakkal küzdött, és miközben egy számára nagyon fontos, és érdekes beszélgetésbe keveredett, a fájdalom “elmúlt”. De pl. a jógának, különböző relaxációs gyakorlatoknak, meditációnak, légzésgyakorlatoknak stb. is lehet fájdaloműző hatásuk.

A fájdalom elfogadása

Tanulmányok alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik megpróbálják elfogadni a fájdalmat, kevésbé küzdenek szorongással, depresszióval. Fontos tudni azt, hogy a végzett kutatásban az elfogadás nem állt semmilyen kapcsolatban a fájdalom intenzitásával. Vagyis nem csak a kisebb fájdalmak elfogadása szerepelt a kutatásban. El kell fogadnunk azt, hogy a fájdalom, és szenvedés időközönként az életünk részét képezi. Elkerülhetetlen, de sokat segíthetünk azzal a helyzeten, ha elfogadjuk. A probléma akkor válik súlyosabbá, ha a meglévő fájdalom mellé, lelki fájdalom is társul. Ebből az “együttesből” már nehezebb kigyógyulni.

Ha kontrolláljuk a gondolatainkat, akkor a fizikai fájdalommal is könnyebben megbirkózunk

Patricia Churchland, a kaliforniai egyetem kutatója szerint, a gondolkodásunk nagy hatással van az egészségünkre. Érzelmeink befolyásolják a fizikai egészségünket, mivel minden betegség alapja pszichikai.

Dr. Sarno szerint az agyban generálódik a fájdalom, nincsen fiziológiai oka. Inkább arra kell összpontosítanunk, hogy a lelki feszültségeket, blokkokat feloldjuk. Amikor felismerjük, és elfogadjuk a fájdalmat, máris csökkenni fog az. Az agy képes arra, hogy megszüntesse a fájdalmat, anélkül, hogy fájdalomcsillapítót vennénk be.

Erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy túllépjünk a fájdalmon. Koncentráljunk arra, hogy a szervezetünk minél több antitestet termeljen, ne pazaroljunk az energiánk a fájdalomra.