… ha tudsz segíteni másokon, tedd meg! Ha nem, legalább arra törekedj, hogy rosszat ne tégy velük.

Dalai Láma: a boldogság titka egyszerű, és nem más mint...
Fotó: Wikipedia.org

Valahányszor egy új év kezdődik, mi is megújult erővel vágunk bele az előttünk álló 365 napba. Áthangoljuk a lelkünket és az elménket, pozitív lendülettel vetjük bele magunkat a teendőkbe, ismét a boldogság és a szeretet vezérel bennünket, és megpróbálunk eleget tenni a fogadalmainknak, melyeket a szilveszter estéjén tettünk.

A Dalai Láma most elárulja, hogyan őrizhetjük meg a lelki békénket és a boldogságunkat. Hasznos tanácsaival végre rálelhetünk a nyugalomra, és megbékélhetünk a saját sorsunkkal. A boldogság titka, a nagymester szerint, pofonegyszerű. A lehető legjobban kell használnunk az időnket, (pozitív) életcélt kell felállítanunk magunk elé, és segítenünk kell másokon anélkül, hogy valamit is várnánk cserébe.

Az alábbi motiváló gondolatok A boldogság művészete – Kézikönyv az élethez című kötetből származnak, a tibeti spirituális vezető aláírásával.

„Olykor, amikor a régi barátaimmal találkozok, eszembe jut, menyire gyorsan telik az idő. Ettől mindig felmerül bennem a kérdés: vajon jól használtuk ezt az időt vagy sem? Pedig az, hogy jól használjuk az időnket, rendkívül fontos. Mindaddig, míg van nekünk ez a test és ez a lenyűgöző elme, azt hiszem, minden perc értékes. A mindennapi létünk tele van reménnyel, holott semmi garancia nincs a jövőnkre nézve. Semmi sem garantálja, hogy holnap, ugyanebben az órában, ugyanitt leszünk. Mi mégis túllépünk ezen, és a reményben kapaszkodunk. Éppen ezért, a lehető legjobban kell használnunk az időnket. Szerintem ezt csakis így tehetjük: ha módunkban áll, segítsünk más embereken, élőlényeken. Ha nem tudunk, akkor türtőztessük magunkat attól, hogy rosszat cselekedjünk velük. Ez az én filozófiám.”

Összpontosítsunk arra, ami igazán értékes az életünkben, ami értelmet ad a mindennapjainknak, és ezek függvényében állítsuk fel a prioritásainkat. Az életünk céljának pozitívnak kell lennie. Nem azért jöttünk erre a világra, hogy bajt keverjünk, vagy hogy rosszat tegyünk másokkal. Ahhoz, hogy a születésünknek értelme legyen, azt hiszem, ki kell fejlesztenünk magunkban az alapvető emberi tulajdonságokat – a melegséget, jóságot, együttérzést. Csakis így élhetünk teljes, békés és boldog életet.”

„Ha együttérzéssel közeledsz másokhoz, ez automatikusan megszünteti a félelmet az elmédben, és nyitottabbá válsz mások iránt. Ugyanakkor pozitív, barátságos hangulatot teremt. Egy ilyen hozzáállással, te magad kezdeményezheted, hogy törődést, pozitív reakciót válts ki másokból. És ha még nem is viszonozzák rögtön a közeledésed, te legalább megtetted az első lépést. Úgy gondolom, a legtöbb esetben az emberek mindig másoktól várják a pozitív közeledést ahelyett, hogy a saját kezükbe vennék az irányítást. Szerintem ez rossz dolog, hisz az elszigetelődést erősíti.”

„A kutatások bebizonyították, a boldogtalan emberek sokkal többet foglalkoznak a saját személyükkel, sajnáltatják magukat, és kerülik a társasági életet. Szomorúak, és ellentmondóak önmagukkal és másokkal szemben. A szakértők azt is megállapították, hogy ezzel ellentétben a boldog emberek sokkal barátságosabbak, rugalmasak és kreatívak, képesek elviselni az élet kudarcait, és sokkal könnyebben átvészelik a hullámvölgyeket, mint a boldogtalan társaik. Ennél már csak az fontosabb, hogy a boldog emberek meleg szívűek, szeretőek, és megbocsájtók.”