Nincs is jobb, mint frissen szedett fűszerekkel ízesíteni ételeinket, melyeket éppen az erkélyről szüreteltünk le. Ha eddig azok táborába tartoztál, akiknek nem erősségük a növények gondozása, akkor ezt a csöpp szerkezetet neked találták ki!

A high-tech már a fűszernövényekkel is találkozik, és a szerencsétlenebb kertészek dolgát könnyíti meg, vagy csak azokét, akik rajonganak a technika újításai iránt, és ezt otthonukba is szeretnék becsempészni. Most akár te is hozzájuthatsz egy ilyen kütyühöz!

A Click&Grow a közösség erejét hívja segítségül, és a Kickstarteren gyűjtenek a 2.0-ás verzióra. A gyűjtés április 30-ig tart, de már háromszorásával túllépte a szükséges összeget, és minden kitűzött rekordhatárnál újabb ajándékokat ígér támogatóinak. A rizikófaktor nem túl nagy, hiszen az első modellből 50.000 darabot adtak el, így biztos a siker és garantáltan működőképes az ötlet.

A második generációs változatban egy helyett már háromféle növényt lehet egyszerre termeszteni. Az alapcsomaghoz három növény magjait adják, kakukkfű, bazsalikom és citromfű az alapszett fűszerei. Később az „okoscserepeket” után lehet tölteni miniparadicsommal, korianderrel, chili paprikával, szamócával, és még sok más finomsággal.okos-kert-2
A „smart herb garden”, azaz okos fűszerkert segítségével a növények szépek nőnek maguktól, anélkül, hogy az öntözéssel kéne bajlódnunk, és a szükséges fénymennyiséget is megoldja. Csak dugd be a falba, adj neki elég vizet, és a click and grow gondoskodik a többiről. Pár héten belül már zöldellő termést hoz.

Előzőhöz képest újítás a továbbfejlesztett LED, amivel jobban imitálható a természetes fény és csupán 6 wattnyi energiát fogyaszt.  A tervek szerint 79 dollárért lesz vihető, a Kickstarteres támogatók 39 dollárért juthatnak hozzá. Ha sietsz, te is adományozhatsz, és hozzájuthatsz jutányos áron egy példányhoz, melyet előreláthatólag szeptemberben már postázni tudnak.

De hogyan működik? A választ az okoscserép, azaz inkább tartalma rejti. Sok évnyi kutatás eredményeként kísérletezték ki a földszerű anyagot, amelyben a növények nőnek és a technológia alapját adja. Ez a gyökerekbe megfelelő mennyiségű oxigént, tápanyagot és vizet juttat, a hagyományos földdel szemben számos előnnyel rendelkezik.
okos-kert-3

Vélemény, hozzászólás?