Tegnap, április 16-án ünnepelte volna születésnapját a világ talán legismertebb embere, Sir Charles Spencer Chaplin. Emberünk meghatározta a hollywoodi filmgyártás milyenségét az 1910-es évektől és hatása mai napig érződik. Példáért nem kell a szomszédba menni, hiszen elég a mai gentleman stílusra vagy akár a mustache arculatára gondolnunk. Az öltözködése (főleg az azóta elhíresült Chaplin-kalap), a stílusa és kinézete mind magabiztosságot és férfiasságot sugárzik, amit szívesen és büszkén lehet követni. De ki is ez a néma színész, aki annyi embert szórakoztatott annyi éven keresztül? Itt az idő egy kis megemlékezésre!

Chaplin 1889. április 16-án látott napvilágot Londonban. Származásával kapcsolatban igen sok kétely merült fel: több állami finanszírozású szervezet, az MI5, az MI6 és az FBI is nyomozott utána, ám konkrét információkkal egyikük sem tudott szolgálni, ezért szinte kizárólag a színész elmondásaira hagyatkoznak mai napig a múlttal kapcsolatban. Megpengettek itt egy bizonyos zsidó ősöket boncolgató történetet is, mivel bizonyos antiszemita körök az állítólagos héber nevén, Karl Tonstein-ként nevezték meg Chaplint. Ő egyébként igen nehéz gyerekkort élt meg, mivel miután apja elhagyta a családot, ebbe anyja belerokkant és így bátyjával, Sydneyvel, sok időt töltöttek árvaházakban. 5 évesen fellépett a Music Hallban és 10 éves korára már magáévá tette a pantomimművészet alapjait, amit később csiszolt tökélyre. Miután egy mutatványos társulat főszereplőjeként az USA-ba került, ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól és ennek köszönhetően első szereplése a közismert Chaplinként a Chaplin az autóversenyen című filmben volt. Hirtelen robbant be a köztudatba és olyan páratlan elismertség övezte, hogy képes volt arra, hogy 1914-től már szinte csak saját filmeket készítsen.

Charlie-Chaplin-2

Mert bizony Chaplin nem csak egy remek színész volt, mint azt legtöbben feltételezik, hiszen kiválóan megállta a helyét rendezőként, forgatókönyvíróként, vágóként, producerként, de még zeneszerzői szerepben is tetszelgett néha. Filmjei szinte mind a külvilág eseményei hatására készültek vagy épp gyermekkori, nyomasztó tapasztalatait vitte vászonra sajátos formában. Karrierjét az utolsó percig folyamatos fejlődés jellemezte, hiszen nem volt rest tanulni saját hibáiból és ezzel folyamatosan érdekesebbé (vagy egyszerű szóval élve: jobbá) tette filmjeit. Ezt jövedelme is alátámasztja, hiszen míg karrierje elején a Keystone-nál 150 dollárt kapott hetente 1914-ben, úgy 1917-ben már a First National-el aláírt egy szerződést, ami alapján nem kevesebb, mint 1 millió zöldhasút kap szerepléséért. Így ő lett az első színész a történelemben, aki ekkora összegről írt alá szerződést valaha.

Charlie-Chaplin-3

Persze a “néma” jelző mindössze filmjeire volt igaz, ugyanis a valóságban mindenről megvolt a maga véleménye. Amikor az 1920-as években megjelentek a hangos filmek, akkor ő csak ennyit mondott: “A hang megöli a film szépségét, csökkenti a mimika szerepét”. Persze ő ekkor még nem tudhatta biztosan, hogy a némafilm egyszerűen nem tudja majd felvenni a versenyt hosszútávon hangos társával, azonban Chaplin mindent megtett annak érdekében, hogy életben tartsa hőn szeretett műfaját. Végül, 1936-ban a Modern idők című filmben az ikonikus karakter búcsút vett a közönségtől, hiszen a színész-rendező belátta, hogy a versenyt már elvesztette és karaktere értelmét vesztette. Ekkor már jó 10 éve uralkodott a hangosfilm és ez is csak azt bizonyítja, hogy Chaplin egy igazi ambiciózus egyéniség volt, aki a végsőkig harcolt, ám sajnos ebben a csatában nem volt esélye. Fontolóra vette, hogy utolsó szerepében karaktere beszélni fog, hogy elmondja véleményét, ám rájött, hogy ő nem ebben jó, nem ezért szeretik, így végül meghagyta a rajongók fejében azt a Chaplin-képet, ami eddig kialakult: ő volt a toprongyos csavargó, aki bárki arcára mosolyt tudott csalni.

Miután átvette életművéért járó (és kivételesen tökéletesen kiérdemelt) Oscar-díjat és 1975-ben a királyné lovaggá ütötte, visszavonultan élte le utolsó éveit, Svájcban. Karácsonyt követően agyvérzés vitte el az ikont, aki egyéniségével és tehetségével pótolhatatlan emlék lett Hollywood és az egész világ történelmében. Tisztelegjünk hát neki ezzel a cikkel és aki teheti, vegyen elő egy Chaplin klasszikust és nézze meg érdekesség gyanánt vagy csupán a színész általi tiszteletből. Néha érdekes visszaugrani az időben és megnézni, honnan is indult ez az egész filmgyártás… Boldog Születésnapot!

Charlie-Chaplin-4

Vélemény, hozzászólás?