5 egyszerű lépés, hogy 2023 pontosan azt hozza, amit elvársz tőle.

Egy év ismét eltelt, egy évvel ismét megöregedtünk és egy évvel megint eltolódott a szerepünk a környezetünkben. Sokan ezt a szerepüket hanyagolják el és csak hagyják magukat sodródni az árral egyenesen bele a nagy bizonytalanságba. Ez kétségkívül nagyon kényelmes menedzselése az életünknek, mert ugye sokan a Való Világos hipermagaslati filozófiát követik: „Vagy bejön az élet, vagy nem. Fifty-fifty!” Ha viszont céljainkról nem csak álmodozni szeretnénk, hanem legalább megközelíteni őket, akkor érdemes egy nagyon egyszerű módszert alkalmazni a mindennapokban.

Pénzügyeink tervezése életünk folyamán a legkényesebb téma, amihez sokan nem sokat konyítanak, ezzel pedig veszélyeztetik a saját anyagi függetlenségüket. Egy minimális figyelemmel és egy kis tervezési készséggel azonban már jóval többet érhetünk el, mint ismerőseink nagy része. A tervezési fázis olyan szervezéstudományi ismeretek alapjait képzik, mint a vállalatirányítás és a menedzsment. Ez az egyszerű, de nagyszerű eljárás viszont nem csak a vállalatok jövőjére nézve lehet hasznos, hanem a mindennapi emberek pénzügyeire is.

A tervezés legegyszerűbb formája, hogyha egy papírra leírjuk, hogy mit szeretnénk elérni egy általunk meghatározott időszakon belül. Minden egyes tételhez soroljuk fel a minimálisan szükséges adatokat, mint az elérni kívánt cél megnevezése, időbelisége és anyagi vonzata. A kutatások arra világítottak rá, hogy azok az emberek, akik céljaikat rendszerezték, háromszor nagyobb valószínűséggel érték el azokat, mint azok, akik csak fejben tartották őket.
Adjunk magunknak egy 10 percet a rutinszerű rohanásból, hogy megtervezzük anyagi céljainkat, ha jól sajátítjuk el ezt az egyszerű praktikát, már jóval bátrabban vághatunk bele a 2014-es évbe.

penz

 

1. Hol akarok lenni 2023-ra?

Te emlékszel még egyáltalán 2003-ra? Amikor visszatekintesz 10 év távlatából minden olyan gyorsan múló és halovány. 10 év viszont még mindig nem olyan hosszú idő, amíg nem a börtönben kell leülnöd. Az előtted álló 10 év legyen sokkal tudatosabb és gondold végig, hogy hol szeretnél lenni a családoddal, vagy szeretteiddel együtt 2023-ra. Fogalmaz meg egy nettó vagyongyarapodást, amit szeretnél elérni addigra. Nyers számokat használj, és inkább engedd szabadjára a fantáziádat a reális korlátok között.

Most pedig vegyél elő egy bevonalazott papírlapot és írd fel a tetejére hogy „2023”, majd utána nagy betűkkel az elérni kívánt vagyonmennyiséget forintban lefixálva. Az összeg a jelenlegihez viszonyított összeg legyen jelenértéken, inflációval ne zavard össze magadat.

2. Mik az éves bevételi elvárásaid a következő 5 évben?

Most hogy tudod a 10 éves távlatban elvárt vagyonodat, nem lesz nehéz kiszámolni, hogy 5 év alatt mennyit szeretnél ebből elérni. Gondolj bele abba, hogy mekkora bevétel mellett tudod tartani az elvárásaidat. Koncentrálj a fix bevételekre, a változókat egyelőre hagyjad figyelmen kívül.

A “2023″ alá írd, hogy “2017″, majd egymás alá sorban az éveket visszafelé egészen a jelenlegi évig, 2013-ig. Minden év mellé írd le az éves megcélzott összeget, majd mellég a havi fix átlag bevételt.

3. Mik a havi céljaid 2013-ban?

Most koncentrálj a következő 12 hónap munkájára. A januárral lehetsz kicsit elnézőbb, tekintve hogy hónap közepe van, de a februárral már köszöntsön be az új szemlélet. Ha ezt a listát jól állítod, talán életedben először fogsz szembesülni az ok-okozati összefüggéssel a havi elvárásaid és a hosszú távú terveid között.

A következő 12 sorra írd fel a hónapok kezdőbetűjét fentről lefelé fordított sorrendben: “De, No, Ok, Sz, Au, Jl, Jn, Mj, Áp, Mr, Fe, Ja”. Minden egyes hónap mellé írd le az elérni kívánt havi bevétel összegét.

4. Hol maradhat a listám szem előtt?

A legtöbb Férfiember rezidenciája nem éppen a klinikai tisztaság és rend állapotában vegetál. Nem is beszélve, hogy a napi rutinfeladatok káosza és a munka/iskola állandó teherként nyomja vállunkat. Egy ilyen kis cetli gyorsan elveszhet a pizzás dobozok, szennyesek és hivatalos papírok kavalkádjában. Ügyelj arra, hogy a listád olyan helyen szerepeljen, ahol mindennap szembesülhetsz vele és akkora méretben, ami fel is kelti a figyelmedet.

Válassz ki egy helyszínt az életedből, ahol a legtöbb hasznos időt eltöltöd. Ezen a helyszínen keress egy olyan szabad, látható felületet, ami az életteredben aktívan részt vesz. Ha megtaláltad, legyen akárhol, tedd ennek a pontnak a fél méteres körzetébe.

5. Hogyan tudom fenntartani az érdeklődésemet a terveimen?

Az emberek gyorsan el tudják veszteni az érdeklődésüket, amikor valami eddig szokatlan kerül be az életükbe. Ez a lista viszont az életedet határozott megváltoztatni, szóval érdemes nem megfeledkezni róla. Ugye hiába van, olyan helyen ahol mindennap találkozol vele, ha a sikertelenség gyorsan beleolvasztja a fal szürkeségébe. Ezt elkerülendő minden egyes lépcsőfok megmászását ünnepeld meg a magad módján és tervezd újra a listádat a megváltozott körülményeknek megfelelően. Minden egyes alkalommal, ahogy új üzleti sikereket értél el, új bevételi forrásra tettél szert, új kapcsolatokat tettél szert, ennek tükrében tervezd újra a listádat és helyezd el a szokásos helyre.

A listád aljára írd fel, hogy: „Újragondolni, Újraértelmezni, Újratervezni.” Minden egyes alkalommal, amikor új listát írsz, az újdonsült eredményeid tükrében fogalmazd újra az újonnan megcélzott határokat. 2014 máris eredményesebb lesz, mint az eddigiek.